Fürjes Balázs nem ért egyet azzal, hogy politikusok szabják meg, ki minősül „valódi újságírónak”

2022. november 8. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nyílt levelet írt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Baranyi Krisztinának, miután a IX. kerületi polgármester az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire.

Baranyi azt mondta, hogy „ócska fizetett propagandistáknak” nem nyilatkozik, és ha tudta volna, hogy a Pesti Srácok munkatársa is ott lesz a stúdióban, el sem megy. „Csodálom is, hogy ez a televízió egyáltalán beenged ebbe a stúdióba ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak” – fogalmazott az adásban a ferencvárosi polgármester.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára korábbi levelében azt javasolta Baranyinak, hogy fontolja meg „a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését”, szerinte ugyanis a polgármester korlátozta az újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az ATV szerkesztői szabadságát. A polgármester erre úgy reagált, hogy a sajtó szabadságát éppen hogy megvédeni igyekezett. Szerinte politikusként csak azokkal a sajtómunkásokkal kell szóba állni, akik a miniszterelnökhöz intézett kritikus kérdésekkel bebizonyítják, hogy valódi újságírók. A kormánypárti sajtót, így a Pesti Srácokat pedig szennymédiának minősítette.

Nem sokat kellett várni a fideszes politikus válaszára. Kedd reggeli Facebook-posztjában Fürjes azt írja, nem ért egyet azzal, hogy

„politikusok szabják meg, írják elő, határozzák meg, hogy ki minősül »valódi újságírónak«, ki kezelhető egyáltalán »sajtóként«, hogy ki vehet részt a demokratikus diskurzusban”.

Fürjes szerint a sajtótermékek zsűrizése az olvasókra, nézőkre és hallgatókra tartozik. „Meggyőződésem, hogy nekünk, közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolgunk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit” – fogalmazott az államtitkár, aki kedd este az ATV-ben, csütörtök reggel pedig Fiala János Keljfeljancsi című adásában vitázik Baranyi Krisztinával.

Orbán Viktor: Fake news gyárnak nem nyilatkozom

Fürjes érvelése mindenképp meglepő, hiszen annak a pártnak és kormánynak a tagja, amelynek vezetője, Orbán Viktor több mint 12 éve nem ad interjút független médiának, és aki 2018-ban az Index kérdéseit azzal hárította el, hogy

fake news gyárnak nem nyilatkozik.

Amikor három éve megkérdezték az évi egy sajtótájékoztatóján a miniszterelnököt, hogy miért nem ad interjút független médiának, azzal érvelt, hogy egy interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjon egy újságíróval. „Én szívesen állok mindenkinek a rendelkezésére, hogyha egyébként a beszélgetés azt a célt tűzi ki maga elé, hogy egy kérdést minél több oldalról világítsunk meg. Olyan interjúkat és olyan szituációkat nem keresek és nem is vállalok, ahol eleve lehet látni, hogy egy rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket fog föltenni nekem” – fogalmazott a Orbán, hozzátéve: a magyar választókhoz más módon is el tud ő jutni.

Azt is mondta, mindenkinek áll rendelkezésére, aki egy adott kérdéskört szeretne több oldalról, akár vitatkozva is körbejárni. Bizonyos korrektséget, együttműködési készséget, azonos megközelítést vagy legalább a másik megközelítésének elfogadását azonban előfeltételnek tartja.

„Én ezen alapon válogatom ki, hogy mikor kinek miről mit mondok, és miről beszélek”

– jelentette ki a miniszterelnök, Fürjes Balázs főnöke.

Az elmúlt hónapokban a Telex havonta több alkalommal is kért interjút Orbán Viktortól, sajtófőnöke azonban általában a levelünkre sem válaszolt. De nemcsak a miniszterelnököt kérdeznénk, május óta a kormány összes tagjának küldtünk interjúkérelmet, egy-egy kivétellel azonban választ sem kaptunk levelünkre.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese viszont nem szeretne egy olyan világban élni, ahol „ilyen vagy olyan oldali politikusok szükségképpen önkényes minősítésétől függne, hogy kit lehet rendes, igazi újságírónak tartani” és ki az úgynevezett „szennymédia”, mint ahogy Baranyi Krisztina fogalmazott a Pesti Srácokról, ahol nemrég a szíriai Aleppo bombázását próbálták úgy beállítani, mintha az ukránok kazettás bombákat dobnának Donbaszra, és amely öt év alatt 59 sajtópert veszített el teljesen vagy részben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!