Baranyi Krisztina élő adásban játszott be egy videót, hogy megmutassa, miért nem áll szóba a Pesti Srácok munkatársaival

2022. november 8. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

A sajtószabadságról és a propagandamédia szerepéről vitázott Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Fürjes Balázs államtitkár kedd este az Egyenes beszédben. A vita apropóját az adta, hogy Baranyi az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, a lapot pedig szennymédiának nevezte.

Erre reagált aztán a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azzal, hogy szerinte Baranyi korlátozta a sajtó szabadságát. Itt még nem volt vége az üzengetésnek: a ferencvárosi polgármester tartotta magát ahhoz, hogy nem kötelessége szóba állni a kormánypárti médiával, míg Fürjes úgy érvelt, hogy nem a politikusok szabják meg, ki minősül „valódi újságírónak”.

Mielőtt még a vita elkezdődött volna, Baranyi megjegyezte, hogy nem is feltételezte, hogy az ATV-be behívnak Pesti Srácok-újságírót kérdezni. Erre Szöllősi Györgyi műsorvezető visszakérdezett, hogy a ferencvárosi polgármester kérdezte-e, hogy kik lesznek az őt kérdező újságírók, ahogy azt sok más politikus meg is teszi. Baranyi azt mondta, hogy nem kérdezett rá. Azt tudta, hogy például Huth Gergely vagy Stefka István szokott szerepelni Pesti Srácok-osként az ATV-ben, de azok alapvetően vitaműsorok.

Fürjes Balázs azt mondta, abban egyetért Baranyival, hogy megilleti a hallgatás joga, de újra elismételte, hogy nem a politikusok szakmája a zsűrizés. „Az nagyon rossz út, akár baloldali, akár jobboldali politikus valaki, hogy valami felsőbbrendűség alapján azt mondja, te kóser jó újságíró vagy, te pedig nem vagy az” – mondta az államtitkár.

Baranyi erre azzal vágott vissza, hogy Orbán Viktor is mondta már a régi Indexnek, hogy fake newsnak nem nyilatkozik. Szöllősi közbevetette, hogy Orbán például sem a Telexnek nem ad interjút, sem az ATV-be nem megy be, de a másik oldalon például Gyurcsány Ferenc sem akar interjút adni a Telexnek.

„Orbánról szívesen beszélek” – vette át a szót Fürjes, aki arról beszélt, hogy szerinte a miniszterelnöknél senki sem ad gyakrabban mélyebb tájékoztatást, amire az évenkénti maratoni sajtótájékoztatója példa, ahol az idő többséget baloldali újságírók foglalják le.

A vita ezen pontján Baranyi elővette a tabletjét, hogy bejátssza a Pesti TV egyik korábbi felvételét. Ennek is volt előzménye. Baranyi délután a Facebookon arról posztolt, hogy az ATV először belement, hogy egy 30 másodperces bejátszással illusztrálja álláspontját, de később meggondolták magukat, és nem akarták bejátszani a felvételt. Szöllősi az élő adásban azt mondta, hogy a felvétel obszcén tartalma miatt nem játsszák be a videót.

„Ezek az emberek nem újságírók. NER-oligarchák pénzéből, állami reklámokból, semmilyen infót nem közölve, baloldali politikusok lejáratásra szakosodva készítenek műsorokat” – mondta Baranyi, aki barkácsmódszerhez folyamodott, mikrofonját a tabletjéhez téve hangosította ki a videót, amelyen a Pesti TV munkatársai mocskolódtak róla.

„Ezek az emberek az én polgármesterré választásommal kapcsolatban arról beszéltek, hogy inkább egy kecskét dugnának meg, mert azt utána meg lehet enni. Ön szerint ezeknek az idézőjeles újságíróknak nekem válaszolnom kellene?” – kérdezte Baranyi Fürjest.

– Pont ezt mondtam, hogy semmiképpen nem köteles válaszolni. Megértem, hogy fölháborítja és bántja, ami itt elhangzott.
– Ön viszont megvédi őket.
– Nem megvédem őket. Szabó Tímea párbeszédes politikus is belém szállt, de neki is azt írta, hogy az utolsó töltényig harcolnék, az ő szólásszabadságáért, amit a parlamenten belül vagy kívül elmond, és többségével nem értek egyet, de neki sem hagynám, hogy ő elvegye a mi szólásszabadságukat. Az, hogy az ön nőiségén…
– Államtitkár úr, ezek rendszeresek. Valószínűleg ön nem ismeri a Pesti Srácok munkásságát. Ezek napi szintűek. 17 éves diáklányokat riherongyoznak le a Pesti Srácok című szennyoldalon.

Fürjes ezek után arról beszélt, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek az ő ízlésébe sem férnek bele, de szerinte a sajtó egyetlen korlátja ma Magyarországon az alkotmány, és az Alkotmánybíróság is rendszeresen levezeti, hogy a közszereplőknek többet kell tűrniük. „Ettől még lehet egy tartalom gyalázatos. Sajnos a demokrácia ilyen.”

Baranyi ezek után az Átlátszó számait ismertette, hogy 400-nál is több sajtópert veszítettek el jobboldali sajtótermékek, és ezek közül 59 a Pesti Srácoké volt. „Hála istennek, működik a jogállam, lehet keresni az igazságunkat” – reagált erre Fürjes.

Baranyi azt mondta, hogy áll az általa szennyoldalnak nevezett sajtótermékek rendelkezésére, ha bármelyikük megkérdezi Orbán Viktort, hogy szerepel-e a neve az ügynökaktákban, mi áll az orosz gázszerződésben, vagy hogy milyen hitelt kapott a Fudan Egyetem. Fürjes erre megint azt mondta, hogy nem szabad előírni, hogy kit nevezhetünk újságírónak.

A felek ezután a médiapiacról vitatkoztak. Fürjes azt mondta, hogy sajtószabadság van, hiszen lehet rádiókat, tévéket, lapokat alapítani, és ehhez mindenki szabadon hozzáférhet, ráadásul az egyik legnézettebb televízió és a piacvezető honlapok többsége is kormánykritikus, míg Baranyi azzal vágott vissza, hogy közpénzből tartják fenn a „szennymédiákat” is, a közmédiába pedig egyáltalán nem hívnak ellenzéki politikusokat.

Az államtitkár főnöke nem áll szóba akárkivel

Fürjes Balázs érvelése kapcsán érdemes kitérni arra, hogy a főnöke, azaz Orbán Viktor miniszterelnök több mint 12 éve nem ad interjút független médiának, és aki 2018-ban az Index kérdéseit azzal hárította el, hogy

fake news gyárnak nem nyilatkozik.

Három éve pedig egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy csak azokkal az újságokkal áll szóba, akikről bizonyos korrektséget, együttműködései készséget feltételez. „Én ezen alapon válogatom ki, hogy mikor kinek miről mit mondok, és miről beszélek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!