„A gazdasági indokokat felülírják az esztergomi gyerekek érdekei” – mégsem zárnak be óvodákat Esztergomban

2022. november 3. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában azt írtuk, az önkormányzat fontolgatja három esztergomi óvoda bezárását a spórolás miatt.

Az esztergomi önkormányzat képviselő-testülete megvizsgálta az óvodák helyzetét, és úgy döntöttek, nem zárnak be egy intézményt sem az energiaárak emelkedése miatt, írja a város polgármestere, Hernádi Ádám Facebook-oldalán.

„A képviselő-testület október 27-i döntésének megfelelően megvizsgáltuk az esztergomi óvodák helyzetét. Az érintett óvodavezetők szakmai érveit meghallgatva arra a döntésre jutottunk, hogy a gazdasági indokokat felülírják az esztergomi gyermekek érdekei. Ezért az Erzsébet Királyné Óvoda, a Bánomi Óvoda valamint a Belvárosi Óvoda pilisszentléleki telephelye is változatlan rendben folytathatja a nevelési tevékenységét.”

Korábban a város honlapján közzétett tervezetek között azt írták: három óvoda ideiglenes bezárásának vizsgálatát javasolják, az intézményeket összevonnák más óvodákkal jövő év január 1-től. A város polgármestere, Hernádi Ádám korábban a helyi televízióban azt mondta: január 1-ig szakmai egyeztetések lesznek az óvodák bezárásáról, utána születik végső döntés, amihez az óvodavezetők véleményét is kikérik. Mostani Facebook-posztja szerint az óvodavezetők döntése járult végül hozzá ahhoz, hogy mégsem zárnak be intézményt.

Szerintük kiemelten kell figyelni az áram, gáz, víz takarékos használatára is.

  • A csoportszobákban munkaidőben, a padlószinten 22 Celsius-fok lehet, munkaidőn kívül a fűtést lejjebb kell venni maximum 18 Celsius-fokra,
  • az irodahelyiségekben munkaidőben 18 Celsius-fok lehet, munkaidőn kívül a fűtést lejjebb kell venni, max. 16 Celsius-fokra,
  • az egyéb kiszolgáló helyiségekben 18 Celsius-fok lehet, munkaidőn kívül maximum 16,
  • azokban a helyiségekben, ahol nincs senki vagy jók a fényviszonyok, a világítást ne kapcsolják fel.

A súlyos energiaválság miatt a kormány nyár közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, amelynek részeként a szent tehénnek tartott rezsicsökkentéshez is hozzányúlt. Több intézmény, köztük iskolák is aggódnak, hogy a megnövekedett rezsiszámlát hogyan fogják tudni kigazdálkodni. Van, ahol az intézményvezetők felmérik, hogy a szülők mennyit tudnak segíteni a számlák kifizetésében, máshol szombati tanítási napot vezettek be. Nemcsak a közoktatásban okoz gondot a megnövekedett rezsiszámlák kifizetése, nyelviskolák is bezárhatnak, és akár 40 százalékkal drágulhatnak a nyelvtanfolyamok. Ennek azonban más oka is lehet, például az infláció. Ebben a cikkünkben arról olvashat bővebben, hogyan spórolnak a legnagyobb hazai egyetemek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!