Nyelviskolák zárhatnak be, akár 40 százalékkal is drágulhatnak a nyelvtanfolyamok

2022. augusztus 30. – 06:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több nyelviskola bezárhat, akár 40 százalékkal is drágulhatnak a nyelvtanfolyamok, a nyelviskolákat nemcsak a rezsiárak, hanem az infláció és a KATA-adózás eltörlése is sújtja – írja az ATV.

Az általános rezsiköltségek, a bérek növekedése, amit ugye az infláció gerjeszt, ezek mind-mind összeadódva fognak egy olyan emelésben megnyilvánulni, amellyel kapcsolatban, hát, a nyelviskolák sem boldogok. Akár 30-40%-kal is megemelheti a nyelvtanfolyamoknak a díját

– mondta az ATV-nek Légrádi Tamás a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének az elnöke. A riport szerint a nyelviskolák arra számítanak, hogy szeptembertől csökken a nyelvtanulók száma, nemcsak az áremelkedés miatt, hanem mert a kormány döntése értelmében az egyetemek saját hatáskörben rendelkezhetnek arról, hogy kötelezővé teszik-e a nyelvvizsgát a diploma megszerzéséhez.

Légrádi Tamás szerint ez egy rossz üzenet, mert a társadalom nagyrésze tisztában van azzal, hogy a nyelvtudás nélkül nem tud boldogulni. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a nehéz helyzet nyelviskolák bezárásához vezethet és várhatóan rengeteg nyelvtanár is munka nélkül marad majd. Emellett az is komoly problémát jelent szerintük, hogy a magyar lakosság nyelvtudásában nem tud folytatódni az a felzárkózás, ami az elmúlt években elkezdődött.

Korábban a Telexen is írtunk arról, hogy a kataszabályok változása sok nyelvtanár boldogulását is ellehetetleníti. Július végén derült ki, hogy a kormány jelentősen átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe. Arról pedig éppen hétfőn írtunk részletesen, hogy szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat. Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!