Drágulhatnak a nyelviskolák a katatörvény miatt

2022. július 13. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sok olyan tanár lesz, aki nem tud majd legálisan órát vállalni” – mondta a katatörvény módosításának hatásairól Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az Eduline-nak.

Sok tanár több nyelviskolában is vállal órákat, és cégeknél is oktat idegen nyelveket. „Nekik a kata megfelelő rugalmasságot és kedvező adózást jelentett” – mondta Légrádi, aki arra számít, hogy a módosítás sokakat visszaterel majd a feketegazdaságba. Az óradíjak valószínűleg még magasabbak lesznek a szakmai egyesület elnöke szerint, a nyelviskoláknak pedig meg kell majd küzdeniük az egyébként is érzékelhető nyelvtanárhiány súlyosabbá válásával.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tiltakozik a kedden elfogadott katatörvény ellen. Közleményük szerint a törvény több tízezer oktatásban dolgozót is érint, akik „a nyomorbérüket egészítették ki egyéni vállalkozói tevékenységgel, főként mellékállású kisadózóként”.

A hétfőn benyújtott, majd egy nappal később meg is szavazott törvényjavaslat ellen több mint ezren tüntettek a Parlament előtt, a Kossuth téren kedd délelőtt. A tömeg később lezárta a Margit hidat, és az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.

A kormány a módosítással gyakorlatilag megszünteti a katát, mert csak azok a kisvállalkozók választhatják ezt az adózási formát, akiknek magánszemélyektől van bevétele. Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket pedig itt követtük élőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!