Változik a felvételi pontszámítás rendszere, és eltörlik a kötelező nyelvvizsgát

2022. július 28. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„2024 őszétől átalakítjuk a felsőoktatási felvételi rendszert, és megszüntetjük a nyelvvizsga-kötelezettséget”, írta ki a Facebookra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nem sokkal előtte részletesen ismertette az új rendszert egy szintén facebookos videóban.

A videóhoz tartozó leírás szerint „az egyetemi autonómia és felelősség további erősítése csak úgy képzelhető el, ha az intézményeknek érdemi ráhatásuk van a hallgatók kiválasztására”. Az új (illetve a nem változó) szabályok pedig a következők:

  • A felsőoktatási intézmény az 500 pontos felvételi rendszeren belül maga dönthet majd 100 pontról, valamint az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről, azaz arról, hogy mely esetekben szükséges emelt vagy középszintű érettségi.
  • Továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért.
  • A kötelező nyelvvizsga-kötelezettség helyett a képzés során kell az egyetemeknek biztosítani a megfelelő nyelvi kompetenciákat.

Csák János szerint az intézkedések növelik a felsőoktatás minőségét és a hallgatók versenyképességét, „hiszen több szabadságot biztosítunk az egyetemeinknek, aminek köszönhetően a hallgatók kiválasztása pontosabbá válik, így hallgatóink nagyobb valószínűséggel kerülnek arra az egyetemre és arra a képzésre, amelyet sikerrel tudnak teljesíteni, majd a továbbiakban a megfelelő nyelvi kompetenciával fognak a munkaerőpiacon részt venni!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!