Egy győri iskolában szombatonként is lesz tanítás, hogy decemberben ne kelljen annyi rezsit fizetni

2022. augusztus 30. – 10:59

frissítve

Egy győri iskolában szombatonként is lesz tanítás, hogy decemberben ne kelljen annyi rezsit fizetni
Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

A Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás, ezzel az iskola a decemberi időszakban tovább tarthat zárva, ami komoly tétellel csökkenti a költségvetésüket – írja Kropfné Knipp Mária, az iskola igazgatója a szülőknek címzett levelében.

Nemrég írtuk meg, hogy az iskolák jelenléti oktatást terveznek továbbra is, de folyamatosan mérlegelik a helyzetet a megnövekedett rezsiszámlák miatt. Az online oktatás lehetősége azért merült fel, mert a kormány július közepén energia-veszélyhelyzetet hirdetett, így augusztustól az átlagfogyasztás felett a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni.

Több iskola aggódott, hogy a megnövekedett rezsiszámláját hogyan fogja tudni kigazdálkodni, van, ahol az intézményvezetők felmérik, hogy a szülők mennyit tudnak segíteni a számlák kifizetésében.

A győrszentiváni iskola vezetője levelében azt írta: jelenléti oktatásra készülnek, de az energiaválság kezelésére a saját kereteiken belül intézkedéseket kellett hozniuk.

Ennek része volt, hogy az őszi szünetig szombatonként 8-12-ig lesz tanítás, az így ledolgozott hét nappal a téli szünetet egészítik ki.

„A szombati tanítási napokon a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatás folyik majd. Tízórai, ebéd és délutáni ügyelet nem lesz.”

A ledolgozandó napok közül október 15. amúgy is munkanap-áthelyezés, az október 31-et dolgozzák le. Az igazgató azt írta: az alsó tagozatosok pedig október 1-jén budapesti kirándulásra mennek a MiniPoliszba.

Az őszi időszak plusz munkanapjai miatt hosszabb lesz a téli szünet, december 19-től január 6-ig fog tartani.

Az igazgató szerint azzal, hogy az első két hónapban az oktatási napok számát megnövelik, nemcsak a decemberi időszak rezsiköltségein spórolnak, hanem ez „a gyermekek életkorára tekintettel a tanulási folyamat hatékonyságát is szolgálja”.

Az ügyben küldtünk levelet az iskolának, a Pannonhalmi Bencés Főapátságnak, ami az iskola fenntartója és a Belügyminisztériumnak is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szülők, diákok, tanárok mit szóltak a szombati munkanapokhoz, és tervezik-e hasonló szabály bevezetését más iskolában.

Nem csak az iskoláknak okoz gondot a megnövekedett rezsiszámlák kifizetése, nyelviskolák is bezárhatnak, és akár 40 százalékkal drágulhatnak a nyelvtanfolyamok. Ennek azonban más oka is lehet, például az infláció.

Azt, hogy a vidéken élő civileket hogyan érinti a rezsiszámlák növekedése, ebben a videóban néztük meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!