Palya Tamás: Olyan ember lettem, akinek fizetnek egy sört, és akivel szelfizni akarnak

2022. október 27. – 18:21

Palya Tamás: Olyan ember lettem, akinek fizetnek egy sört, és akivel szelfizni akarnak
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok egyike volt a Hősök terére meghirdetett csütörtök esti diáktüntetés főszónoka. Az esemény előtt a Telex tudósítója a helyszínen beszélt a matematika-kémia szakos tanárral, aki elmondta, hogy egy budapesti gimnáziumnál helyezkedett el, kémiát tanít. Korábban úgy nyilatkozott, hogy nem akar többet iskolában tanítani, de aztán meggondolta magát.

Több százan lehettek a Hősök terén, amikor elkezdődtek a beszédek. Egy diák beszélt először. „Lelkiismereti kérdés és kötelesség kiállni azokért, akik gyerekekből érett felnőtteké nevelnek minket” – mondta, majd megköszönte a tanárok munkáját. Palya Tamást nagy taps fogadta, amikor színpadra lépett.

„Kevesebb mint négy hét alatt olyan ember lettem, akiről hamburgert neveztek el, akinek fizetnek egy sört, akit megszólítanak és szelfit akarnak vele.”

Mindezt a „tankerület fura urának” köszönheti, tette hozzá. Arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben sok interjú, portré és podcast készült, de a közmédia nem kereste. Ez nem lepte meg, az viszont igen, hogy nem csengett le az ügy iránti érdeklődés, aminek örül.

„Az utóbbi napok sajnos nem a lényegről szólnak, hanem arról, hogy milyen csúnyán beszel a slammelő lány, Lili” – mondta. Mindenkit arra szólított fel, hogy álljanak ki a lány mellett, amit a közönség éljenzéssel fogadott. A Pankotai Lilivel készült interjúnkat itt olvashatja.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Palya Tamás után egy diáklány szólalt fel. Arról beszélt, hogy tanári pályára készül, de a pedagógusok helyzete, az alacsony fizetés és a jelentős munkaterhek elgondolkodtatják. Végül arra jutott, hogy vissza kell állítani a tanári pálya becsületét. Pankotai Lili egyik mondatával zárta: „mi vagyunk a jelen és a kibaszott jövő.” A szervezők ezután a harc folytatására szólították fel a tüntetőket. Az esemény egy flashmobbal zárult, a tiltakozók felkiáltó jelet formázva fehér lufikat eresztettek a levegőbe.

Csütörtökön országos sztrájkkal és Budapest egész átölelő több kilométer hosszú élőlánccal tiltakoztak a hazai közoktatás és a pedagógusok egyre kilátástalanabb helyzete miatt. A megmozdulások késő délután-kora este is folytatódtak, Budapesten is több helyen voltak kisebb-nagyobb demonstrációk. Óbudán az Észak-Budapesti tankerület alá tartozó iskolákért és tanárokért álltak ki a tiltakozók. Megpróbáltak átadni egy levelet a tankerület vezetőjének, és rögtönzött Nemzeti Konzultációt is tartottak az oktatásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!