Rögtönzött nemzeti konzultációt tartottak az oktatásról az óbudai iskolákért kiálló tüntetők

2022. október 27. – 17:26

Rögtönzött nemzeti konzultációt tartottak az oktatásról az óbudai iskolákért kiálló tüntetők
A FORR A DALOM elnevezésű tüntetés Óbudán – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön országos sztrájkkal és Budapest egész átölelő több kilométer hosszú élőlánccal tiltakoztak a hazai közoktatás és a pedagógusok egyre kilátástalanabb helyzete miatt. A megmozdulások késő délután-kora este is folytatódtak, Budapesten is több helyen voltak kisebb-nagyobb demonstrációk.

Óbudán az Észak-Budapesti tankerület alá tartozó iskolákért és tanárokért álltak ki a tiltakozók. A FORR A DALOM elnevezésű rendezvényen beszédekkel, élőlánccal és közös énekléssel adtak hangot elégedetlenségüknek. A szervezőknek az volt a céljuk, hogy együttes erővel juttassák el üzenetüket az „oktatást romboló” helyi vezetőknek.

Megpróbáltak átadni egy levelet a tankerület vezetőjének, és rögtönzött Nemzeti Konzultációt is tartottak az oktatásról.

Felszólalt Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok egyik, a Tanítanék Mozgalom alapítója is.

Délután háromkor körülbelül százan gyűltek össze az Óbudai Gimnázium épületénél. Sokan kockás ingben, illetve valamilyen kockás kiegészítőben érkeztek, számolt be a Telex tudósítója. A tiltakozók a Szentlélek tér és a Fő tér találkozásánál formáltak élőláncot, és így adták tovább egymásnak a Tamás Ilonának, a helyi tankerület vezetőjének címzett levelüket. Közben azt skandálták, hogy „elegünk van”, illetve hogy „becsüljétek meg a tanárainkat”.

Végül a tankerület egyik munkatársa vette át a levelet, nem tudták személyesen Tamás Ilonának eljuttatni azt.

A levélben leírták, hogy a tanárok nagyon büszkék a diákjaikra, mert sok esetben bátrabbak mint ők, ezért nem fogják hagyni, hogy bemocskolják őket. „Sajnos nem minden polgári engedetlenkedő kapott figyelmeztető levelet, ezt kicsit zokon vettük.” A tankerület vezetőjének korábbi válaszlevelére reagálva azt üzenték neki: nem érik be ígéretekkel, érdemi egyeztetést szeretnének, és nem vele, hanem főnökeivel. Megígérték, amennyiben visszaállítják sztrájkjogot, úgy a jövőben nem nyúlnak a polgári engedetlenség eszközéhez.

Ezután egy szülő felsorolta, hogy mit tapasztal az iskolákban. Elmondta, hogy a szülők padlót csiszoltak, ablakot pucoltak, de még KRESZ-parkot is építettek. A gyerekek koffeintablettát szednek, hogy bírják a terhelést az iskolában, de kitért a tanárok leterheltségére is. Mondandóját egy Orbán Viktortól származó idézettel zárta:
„A törvényeket még emberek hozzák és nem istenek, addig megváltoztathatók.” A felszólaló anyuka szerint itt az idő, hogy neki álljanak ennek.

A rögtönzött nemzeti konzultációban megkérdezték a tiltakozókat, egyetértenek-e azzal, hogy „Brüsszel, Belgium fővárosa utalja a tanárok megemelt fizetését”. Erre egyöntetűen azt válaszolta Pankotai Lilit idézve a tömeg:

„a nagy faszt.”

Törley Katalin az elmúlt hetei fájdalmairól beszélt. Hiányzik neki az iskolai közösség, és az, hogy ne csak utcán legyen tanár. De közben boldog, mert új közösségek alakultak. Azt mondta, folytatni kell a kiállást és mindenkit erre bíztatott. „Szabad oktatást és szabadságot kívánok mindenkinek!” – zárta beszédét. Ahogyan lenni szokott, a tüntetés végén a tiltakozók közösen elénekelték a Grundot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!