Molnár Áron a pécsi slammertől elhatárolódó iskolaigazgatónak: Ön elutasította nyilvánosan, amikor Szájer József szexbotrányba keveredett?

2022. október 24. – 20:57

Molnár Áron a pécsi slammertől elhatárolódó iskolaigazgatónak: Ön elutasította nyilvánosan, amikor Szájer József szexbotrányba keveredett?
Pankotai Lili felszólalása 2022. október 23-án – Fotó: ADOM Diákmozgalom / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az ADOM Diákmozgalom, a pécsi egyetem bölcsészkarának dékánja és a noÁr mozgalom is kiállt Pankotai Lili mellett. A lányt az október 23-i slamje után betámadta a kormánymédia, iskolája pedig elhatárolódott tőle.

„Nekem soha nem az lesz az első, kedves Hír TV, hogy éppen ki kinek a faszát szopja teli erőből, hanem hogy vállalja-e a véleményét bárkivel szemben”

mondta a pécsi végzős diák, Pankotai Lili. A résztvevők tapssal fogadták a slamet, ám nem mindenkinek tetszett.

Pankotai iskolája, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium másnap elhatárolódott a felszólalástól. Bár tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánítás jogát, messzemenően elutasítják a diáklány versének „minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját” – írta az iskola igazgatója, dr. Nyisztor Zsolt.

Az igazgató bejegyzésére pár órával később reagált Molnár Áron, a noÁr mozgalom alapítója. „Ez a slam bizonyítja a jövő generációjának bátorságát, tántoríthatatlanságát és dühét. Nem, nem a káromkodások miatt. A káromkodás az eszköz, amivel aláhúzzuk a mondandónkat” – írja az igazgatónak címzett nyílt levélben Molnár.

„Lili élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Pont. Ha ezért retorzió éri, akkor számoljon velünk. Mert nem fogjuk némán nézni.”

Molnár nem érti, hogy mégis milyen alapon határolódik el az iskola, ha a slammer nem az iskoláját képviselte október 23-án, és nem az iskolában mondta el beszédét.

Arra is reagált a noÁr alapítja, hogy az igazgató szerint a keresztény értékekkel nem összeegyeztethető a slam tartalma. „Ön elutasította nyilvánosan, amikor Szájer József szexbotrányba keveredett? Elutasította nyilvánosan, mikor Kaleta Gábornál 19 ezer gyermekpornográf képet találtak? Elhatárolódott, mikor Borkai Zsolt egy jachton vett részt egy orgián? Ők mind a keresztény konzervatív értékrend pusztítói. Tilos összekeverni őket a kereszténységgel, tőlük valóban el lehet határolódni. De egy érettségiző diáktól, aki élt a szabad véleménynyilvánítás jogával, elhatárolódni? Arányos ez?” – tette fel a kérdést Molnár.

Mozgalma minden tagja teljes mellszélességgel kiáll Pankotai Lili mellett, és azt ígérik, mindent meg fognak tenni, hogy be tudja fejezni a gimnáziumi tanulmányait. „Lili nem maradt csendben, használta a hangját, kiállt az oktatásért, a jövőért azokkal szemben, akik csendre akarták inteni. Kiállt azokkal szemben, akik azt akarják elérni, hogy féljünk használni a hangunkat!”

Szintén a slammer mellett emelt szót a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Heidl György is. „Mi történik itt? Nem vagyunk hajlandók elismerni a valódi nehézségeket, és ezért álproblémákat gyártunk? Elfelejtettük, hogy olyan apologéták, mint Pázmány Péter vagy Szent Jeromos milyen stílusban, milyen szavakkal, milyen nyíltsággal, a trágárság miféle eszközeivel védte vélt vagy valós igazát?” – írta a Facebook-posztjában.

A filozófiatörténész és esztéta Heidl arról is írt, reagálva a Pankotai Lili gimnáziumának elhatárolódására, hogy „hihetetlenül álszent és képmutató magatartás az, amelyik »keresztény értékekre« (nota bene: mindig ezzel a kifejezéssel kezdődik a hamiskodás) hivatkozva számon kéri az öntudatos, igazságérzettől fűtött tinédzseren a szabadszájúságot, és nem kéri számon a szólás szabadságát a »keresztény értékek« hivatalos képviselőin”.

Kiáll Pankotai mellett a rendezvényt szervező ADOM Diákmozgalom is. „Ezt teszi a tizenévesekkel a folyamatos társadalmi feszültség generálása, ha semmibe veszik, amit mond. Mert ha nem hallgatják meg, ha csírájában elfojtják a vitát, akkor az ember egyre kétségbeesettebb vagy egyre dühösebb lesz” – írják Facebook-posztjukban.

Szerintük egy jogosan dühös diák bátran kiállt a saját véleménye mellett, aminek tartalmával egyetértve mi is kiállunk mellette. „Azok, akik trágár kifejezésekkel nyilvános, online lincselésbe kezdtek Lili ellen, gondolják végig, hogy pontosan mi is a bajuk az elhangzott slammel” – tették hozzá.

Október 23-án szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten a tanárokért, és több vidéki városban is voltak megmozdulások ezen a napon. A tüntetés napjára az ellenzéki pártok is utcára hívták az embereket, de nem szerveztek külön demonstrációt, mert nem szerették volna gyengíteni a tanártüntetést. Orbán Viktor Zalaegerszegen mondott beszédet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!