Gyurcsány Ferenc azért nem ad interjút a Telexnek, mert szerinte nincs közös téma és közös érdeklődés

2022. október 19. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy a Demokratikus Koalíciónak küldött kérdéseinkre gyakran nem kaptunk választ, és hiába kértünk több alkalommal is interjút a párt két vezető politikusától, Dobrev Klárától és Gyurcsány Ferenctől, hogy az elképzeléseikről, az ellenzék jövőjéről kérdezzük őket.

A DK múlt heti Árnyékkormányinfó címen meghirdetett sajtótájékoztatóján ennek okairól is kérdeztük Molnár Csabát, a DK alelnökét, EP-képviselőjét és Kálmán Olgát, a párt országgyűlési képviselőjét, frakciószóvivőjét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miben nyújt alternatívát a DK által pár hete felállított árnyékkormány az Orbán-kormányhoz képest, ha ugyanúgy nem válaszolnak a független média kérdéseire, és nem adnak interjút. Molnárék azt ígérték a sajtótájékoztatón, hogy utánanéznek, majd egy héttel később részletes választ küldtek írásban.

A DK szerint a párhuzamunk Dobrev és Orbán között „egyáltalán nem tükrözi a valóságot”, mert „míg a miniszterelnök alig tart minden újságíró számára nyitott sajtótájékoztatókat, addig Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök három hét alatt három ilyet tartott”. Azzal egyetértenek, hogy a politikusoknak kötelességük a meghirdetett sajtótájékoztatókon a részt vevő újságírók kérdéseire válaszolni. Szerintük így tesz minden alkalommal Dobrev, „még a kifejezetten lejárató céllal odaküldött kormányzati propagandasajtó kérdéseire is rendelkezésre áll”. Ha a Telex részt vett volna az EP-képviselő sajtótájékoztatóin, a DK szerint Dobrev szívesen válaszolt volna a mi kérdéseinkre is. „A Telex saját maga döntött úgy, hogy távol marad ezektől a sajtótájékoztatóktól, így a kérdezési lehetőség elmaradása nem a mi hibánkból következett be” – tették hozzá.

Az interjúkérelmünkről pedig a válasz szerint Gyurcsány Ferenc fejtette ki a DK álláspontját a múlt pénteken közzétett Facebook-posztjában. „A sajtónak van véleménye rólunk. Nekünk meg róluk. Így kerek a világ. A sajtó azt ír rólunk és úgy, amit a törvényes keretek és az etikai normák között tud, akar. Az ő dolga” – írta a DK elnöke. Az interjú – vagy a beszélgetés, ahogy ő nevezi – azonban más helyzet Gyurcsány szerint.

„A beszélgetéshez partnerség, közös téma, közös érdeklődés kell, remény, hogy megértjük egymást, de legalább tiszteletben tartjuk egymás személyét és álláspontját.”

„Ha erre nincs reális esély, akkor nem kell beszélgetni. Hacsak nem veszekedni akarunk. Én veszekedtem eleget. Nem akarok többet.”

A DK szerint Dobrev Klára politikusként rendszeresen ad interjúkat. Mióta bejelentették, hogy árnyék-miniszterelnök, két átfogó interjút adott, de EP-képviselőként is két interjút adott az elmúlt néhány hétben. Számos további interjúfelkérést pedig a következő hetekben tudnak csak elfogadni. „Vagyis Dobrev Klára gyakorlata – rendszeresen ad interjúkat a független sajtó szereplőinek – ebben is megfelel az európai politikai sztenderdeknek” – fogalmaznak a levélben.

Utánanéztek annak is, hogy mi az oka annak, hogy a Telex eddigi írásbeli megkereséseire ritkán válaszoltak. Az áprilisi választás óta több mint húsz alkalommal küldtünk kérdést a DK-nak, és mindössze nyolc levelünkre reagáltak. „Valóban az elfogadhatónál többször fordult elő, hogy nem válaszoltunk a szerkesztőség e-mailjeire. Persze ezt sem lehet a kormány gyakorlatával összehasonlítani, hiszen a kormány esetében a válaszadás elmaradását szándékhiány, nálunk viszont az ellenzéki létből fakadó személyi erőforrás hiánya okozza” – írják, majd azt ígérik, hogy a jövőben ezen változtatni fognak, és mindent megtesznek azért, hogy az írásban küldött kérdéseinkre a lehető leghamarabb válaszoljanak.

A Demokratikus Koalíció (DK) 2022. szeptember 16-án jelentette be, hogy Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítanak azért, hogy megmutassák, van alternatívája Orbán Viktornak és a Fidesznek. Két nappal később Dobrev részletesen beszélt a terveikről, legfontosabb feladatuknak az Orbán-kormány megbuktatását nevezte. Szeptember 19-én a névsort is közzétették, jellemzően kipróbált, tapasztalt politikusok kaptak árnyékminiszteri szerepet, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nincs a listán. Az árnyékkormány kifejezés nem közjogi fogalom, a Telex ezért a valódi, kézzelfogható funkciókat nevezi meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!