„Stop propaganda” felirattal a kezében tette le a képviselői esküt Hadházy Ákos

2022. október 10. – 15:49

frissítve

„Stop propaganda” felirattal a kezében tette le a képviselői esküt Hadházy Ákos
Hadházy Ákos letette a képviselői esküt a parlamentben – Fotó: parlament.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel a megválasztása után letette a képviselői esküt a parlamentben Hadházy Ákos, aki Zuglóban (Budapest 8. választókerület) nyert egyéni mandátumot április 3-án. Az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére nem ment be, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét. Az alakuló ülés kihagyása Hadházy szerint szimbolikus gesztus volt, amellyel azt kívánta jelezni, hogy nem tartja tisztességesnek a választást, amelyen létrejött az új parlament.

Kövér László a hétfői ülésnap legvégére tette az eskütételt, miután már a napirend utáni felszólalások is mind lementek. „A házelnök gondoskodott róla, hogy minél kevesebb szemtanúja legyen, de ez egyáltalán nem zavar” – fogalmazott egy délelőtt közzétett videóban Hadházy, aki szerint az eskü csak formaság, a képviselők mandátumát a választók adják. „Én azért vagyok képviselő, mert Zuglóban több mint 30 ezer ember így döntött, nem pedig azért, mert Kövér László végre kegyeskedett megengedni az eskütételt.”

„Stop propaganda” feliratú táblát tartott a kezében, miközben elmondta a hivatalos eskü szövegét, és aláírta a képviselői dokumentumot.

Hadházy délelőtt az MTVA Kunigunda útjai épülete előtt alternatív fogadalmat tett, szerinte ugyanis erre a parlamentben nem lenne lehetőség, a hivatalos szöveg után kikapcsolnák a mikrofonját. Arról beszélt, az alakuló ülés kihagyása tiltakozás volt a tisztességtelen és elcsalt választások ellen, és az elmúlt fél évben kiderült, hogy a hatalmat zavarja ez a fajta tiltakozás.

Hamarosan törvényt is módosítanak, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő, de ez a képviselő szerint felesleges, mert ha 2026-ig nem változtatunk a jelenlegi szabályokon, nem lesz értelme elindulni az országgyűlési választáson. „A fair játékszabályokért viszont nem lehet az Országház aranyozott falai közt küzdeni” – fogalmazott a zuglói képviselő, aki szerint a parlament csak színház, és nem valódi törvényhozás.

Azt ígérte, a parlamentbe csak a legszükségesebb esetben fog bejárni, mert semmi értelmét nem látja, hogy ott szónokoljon.

„Ígérem és fogadom azt is, hogy csak egyetlen, propaganda ellenes törvényjavaslatot fogok benyújtani, de mindent megteszek azért, hogy az Önök segítségével elfogadtassam azt”

– mondta Hadházy.

A tisztességes játékszabályokért a parlament falain kívül kell megküzdeni szerinte valódi összefogással. „Erőszakmentes, de nagyon határozott és nagyon elszánt kiállással kell és lehet újra kiharcolni a tisztességes verseny kereteit.” Azt mondta, a következő években ő ezért fog küzdeni. Ha sikerül kiharcolni, hogy négy év múlva tisztességes, egyenlő feltételek mellett legyen választáson, azon „a demokratikus erők le fogják győzi az önkény csapatát”.

Törvényben korlátozták a jogait

Hadházy már két nappal az alakuló ülés után, május 4-én jelezte, hogy letenné az esküt, Kövér László azonban nem vette napirendre eddig. Az elmúlt hónapokban így nem vehetett részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatta, indítványt nem nyújthatott be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem lehetett megválasztani, de fizetést és egyéb, képviselőknek járó juttatást sem kapott.

Sőt, júniusban Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők javaslatára módosította az Országgyűlés a házszabályt, amely alapján

az eskü letételéig Hadházy Ákos nem kérhetett tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhetett hozzá.

Többen csak Lex Hadházyként emlegették a módosítást. „Látszik, hogy mennyire zavarta őket, hogy nem voltam ott az alakuló ülésen” – mondta a Telexnek a módosítási javaslatról Hadházy, aki szerint a hatalom adminisztratív módon akadályozta a jogai gyakorlásában. „A demokrácia alapelve, hogy egy megválasztott képviselő élhet a jogaival. Ő mondhatja azt, hogy valamilyen jogával nem vagy csak később akar élni, de a hatalom nem mondhatja meg, hogy mikor gyakorolhatja.”

A zuglói képviselő pár hete úgy jutott be a parlamentbe, hogy látogatóként jegyet vett, és egy olasz turistacsoporttal együtt besétált az épületbe.

„Valószínűleg én vagyok Európában (a Világon?) az egyetlen megválasztott képviselő, aki csak jeggyel léphet be a parlamentbe”

– írta akkor Facebook-oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!