Hadházy jegyet vett, és egy olasz turistacsoporttal bejutott a Parlamentbe

2022. szeptember 16. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vett egy belépőt, majd egy olasz turistacsoporttal együtt megtekintette az Országházat péntek délelőtt. „Valószínűleg én vagyok Európában (a Világon?) az egyetlen megválasztott képviselő, aki csak jeggyel léphet be a parlamentbe” – írta Facebook-oldalán.

Hadházy megjegyezte, hogy néhány pillanatig még jeggyel sem volt biztos, hogy beengedik az épületbe. „A beléptetésnél tíz percig kellett várni, hogy a riadtan telefonálgató parlamenti őrök fentről engedélyt kapjanak a bebocsátásomra. Csak hát olyan törvényt MÉG nem hoztak, hogy ha egy egyéniben, közvetlenül megválasztott képviselőnek nem engedik letenni az esküt, akkor belépőjeggyel se tekinthesse meg a »Nemzet Templomát«” – írta.

Hadházy Ákos nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét. Amíg ez nem történik meg, a jelenlegi szabályozás szerint nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

Pénteki bejegyzésében azt írta: „csak diktatúrákban fordulhat elő, hogy egy megválasztott parlamenti képviselőt bármi módon megfosszanak a jogaitól. Az olasz turisták között is újra elmondtam: azért maradtam távol az alakuló üléstől, hogy így tiltakozzam a tisztességtelen választások miatt (…) És azt is elmondtam, hogy ha esetleg felméltóztatik esketni engem a házmester, akkor sem fogom eljátszani neki a demokrácia színházat”.

A zuglói képviselő szerint Kövér „packázása” arra jó, hogy mindenki számára még világosabb legyen, hogy Magyarország már nem parlamentáris demokrácia. Hadházy szerint az április választás után egyetlen legitim cél miatt szabad csak felvenni a mandátumot: a tisztességes választás feltételeinek kivívásáért. „Ez viszont nem megy úgy, ha közben hétről hétre a demokrácia halvány látszatát keltjük az aranyozott falak között” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!