A társadalmat szeretnénk bevonni, hogy érzékeljék, micsoda problémák vannak az oktatásban

2022. szeptember 20. – 19:36

frissítve

A társadalmat szeretnénk bevonni, hogy érzékeljék, micsoda problémák vannak az oktatásban
Éneklő tömeg Miskolcon a Városház téren tartott demonstráción – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Együtt énekel a város a gyermekekért, a pedagógusokért, az oktatásért” címmel kockás inges demonstrációt szerveztek a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai a város főterére.

A szervezők szerint az esemény apropója, hogy szeptember 20. a gyerekek világnapja, és a fiataloknak a család mellett a legmeghatározóbb közege az iskola. Azonban az oktatási rendszer problémái miatt nem képes minden diák kibontakoztatni a tehetségét. Az esemény Facebook-oldala szerint a megmozdulás célja az volt, hogy

„énekünkkel és öltözetünkkel fejezzük ki szolidaritásunkat az oktatásban dolgozókkal és Dezsőfi György leváltott igazgatóhelyettessel (...)”

Dezsőfi Györgyöt szeptember 9-én mentették fel pozíciójából, mert részt vett a polgári engedetlenségben, bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón tagadta, hogy ez lett volna Dezsőfi kirúgásának oka. A menesztés minden esetre éppen aznap történt, mikor minden csatlakozó pedagógust kirúgással fenyegettek meg a tankerületek. Azóta országszerte rengeteg iskolában vállaltak szolidaritást a tanárok megfenyegetett kollégáikkal. A pedagógusok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájktörvény visszaállításáért harcolnak.

Ez a rendezvény társadalmasítja a problémát

Kedden fél hatkor már több százan várakoztak a miskolci Városház téren. A Herman Ottó Gimnázium körülbelül 50 tanára biztosította a rendezvényt, de sok diák, szülő, nagyszülő vett részt az eseményen. A rendezvény elején a Miskolci Nemzeti Színház egyik színművésze köszöntött mindenkit, aki maga is tanárként dolgozik középiskolában. Szerinte már napi szinten saját bőrükön érzik a szülők, pedagógusok, diákok az oktatási rendszer problémáit.

Ezután a tömeg közösen elénekelte a Mi vagyunk a Grund című dalt. A rendezvény végén a szervezők azt mondták, remélik, ez a dal eljut azokhoz, akiknek küldik. Majd megígérték: ha nem változik semmi, lesz folytatás.

Jobb szélen Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Jobb szélen Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára lapunknak azt mondta: szerinte az ilyen események a munkabeszüntetést kísérő rendezvények.

„Ez egy olyan rendezvény, ami társadalmasítja a problémát, igazán a társadalmat szeretnénk bevonni, hogy érzékeljék, micsoda problémák vannak az oktatásban”.

Szerették volna az egész várost megszólítani, és kifejezni szolidaritásukat a megfenyegetett kollégáik és az igazgatóhelyettesük mellett. Szerinte ha a társadalmi igény elég nagy lesz ahhoz, hogy változás legyen, akkor fog történni valami, addig nem valószínű. Azt mondta: az oktatási rendszerünk válságos helyzetben van, teljesen új tananyag kell, óraszámcsökkentés, a gyerekeknek nincsen gyerekkoruk, annyira túlterheltek.

Mikor a héten elindult gördülő sztrájkról kérdeztük, azt mondta: lehetséges, hogy csatlakozni fognak, de ők már részt vettek a polgári engedetlenségben, így a következő napokban nem terveznek munkabeszüntetést.

Dezsőfi György felmentett igazgatóhelyettes a tömegben, mellette balra Madarász Péter a jelenlegi igazgató – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Dezsőfi György felmentett igazgatóhelyettes a tömegben, mellette balra Madarász Péter a jelenlegi igazgató – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A rendezvényen részt vett Dezsőfi György is, a felmentett igazgatóhelyettes és Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója. Madarász lapunknak annyit mondott,

nagyra becsüli Dezsőfi György munkáját, és szolidaritást vállal vele.

Korábban élőlánccal tiltakoztak

Az igazgatóhelyettes felmentése utáni hétfőn a tanárok, diákok, szülők élőlánccal vették körbe a Herman Ottó Gimnázium épületét, így tiltakoztak a döntés ellen. Az élőlánc reggel nyolcig tartott az iskolánál, ekkor a diákok elindultak az intézményt fenntartó tankerülethez átadni egy petíciót. Ebben azt kérik, hogy a felmentést a tankerület vonja vissza, így Dezsőfi György maradhasson az intézmény igazgatóhelyettese. A tankerülethez érve már több százan voltak a demonstrálók, de nem akart senki kijönni átvenni a petíciót. Így egy diák bement az épületbe, és a tankerület vezetőjének asztalára letették a petíciójukat.

Ezen a héten országszerte elkezdődött a gördülő sztrájk. A pedagógus-szakszervezetek azt javasolták, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés. Ezzel egységesítenék és hosszabb távon fenntarthatóbbá tennék a tiltakozást.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón tévedésnek nevezte, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Szerinte a tiltakozásnak számos alkotmányos formája van, de a törvénysértést nem lehet elfogadni. A kormány célja, hogy gyorsabban és nagyobb mértékben tudják emelni a pedagógusok bérét. Ehhez azonban szerinte arra van szükség, hogy megegyezzenek az Európai Unióval, és „a baloldali politikusok ezt ne gátolják”.

A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amik betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kövess minket Facebookon is!