Hétfőn szerte az országban megkezdődött a gördülő sztrájk

2022. szeptember 19. – 11:30

frissítve

Hétfőn szerte az országban megkezdődött a gördülő sztrájk
A Sashalmi Tanoda és Általános Iskolában sztrájkkal indult a hétfő – Fotó: PDSZ Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elkezdődött a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájk, Nyíregyházán, Budapesten, Pécsett is sztrájkoltak tanárok.

A pedagógus-szakszervezetek az egységesebb, fenntarthatóbb tiltakozás miatt javasolták hétfőtől a gördülő sztrájkot. Ez azt jelenti, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés.

A nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium 43 fős tantestületéből 36-an sztrájkolnak hétfőn az első két órában. Ők a gördülő sztrájkot követik, a héten szerdán és pénteken, jövő héten pedig kedden és csütörtökön reggel nem veszik fel a munkát.

Budapesten a Sashalmi Tanoda és Általános Iskolából 18-an csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, ők is szerdán és pénteken folytatják a tiltakozást.

A pécsi Cserepka Iskolában sokan csatlakoztak a sztrájkhoz – Fotó: Gűth Ervin
A pécsi Cserepka Iskolában sokan csatlakoztak a sztrájkhoz – Fotó: Gűth Ervin

A Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium 15 tanára határozatlan idejű sztrájkba kezdett, 9-en szolidaritást vállalnak velük. A tanárok és a diákok közösen egy kockás inges installációt készítettek az iskolában. Nyilatkozatukban a pedagógusok négy dolgot követelnek:

  • Valódi béremelést!
  • Modern, diákközpontú oktatást!
  • A tanárok és a diákok túlterheltségének csökkentését!
  • Valódi sztrájkjogot az oktatásban dolgozóknak!

Azt írják, hogy művészeti képzésben részt vevő pedagógusokként kiemelten fontosnak tartják a tanszabadságot, és elutasítjuk a tanári és intézményi autonómia megsértését.

Ahogy arról beszámoltunk, Pécsett is volt ma sztrájk. A Cserepka János Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola csatlakozó tanárai hétfőn reggel nyolckor kockás ingben álltak ki az iskola épülete elé. A tantestület jelentős többsége részt vett a megmozdulásban. A sztrájkot egyelőre csak kétnaposra tervezik, elsősorban azért, mert a legtöbb kolléga több munkabeszüntetést anyagilag nem engedhet meg magának.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Ezért nemrég levélben fenyegették meg a tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón tévedésnek nevezte, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Szerinte a tiltakozásnak számos alkotmányos formája van, de a törvénysértést nem lehet elfogadni. A kormány célja, hogy gyorsabban és nagyobb mértékben tudják emelni a pedagógusok bérét. Ehhez azonban szerinte arra van szükség, hogy megegyezzenek az Európai Unióval, és „a baloldali politikusok ezt ne gátolják”.

A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amik betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!