„Ezzel megmutatjuk a tanároknak, hogy fontosak nekünk”

2022. szeptember 18. – 23:02

frissítve

„Ezzel megmutatjuk a tanároknak, hogy fontosak nekünk”
Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumnál transzparensekkel készültek a diákok az esti virrasztásra – Fotó: Halász Nikolett / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap estétől hétfő reggelig a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium előtt virrasztanak a diákok tanáraikért.

Az esemény Facebook-oldalán a szervezők azt írják: az elmúlt időszakban rá kellett döbbenniük arra, hogy ha ők nem tesznek semmit a változásért, akkor más sem fog.

Szerintük a tanáraik, akik fáradságos munkával nevelik őket az életre, jelenleg

  • súlyosan alacsony fizetést,
  • maroknyi társadalmi megbecsülést,
  • tengernyi kifizetetlen túlórát kapnak.

Ezért szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal és a követeléseikkel. A tanárok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájktörvény visszaállításáért harcolnak.

Hétfőn 150-200 apáczais diák nem megy be az első órára

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium elé este nyolc órától hirdették meg a virrasztást, negyed kilenckor már körülbelül 35-en gyülekeztek az iskola előtt. Nemcsak apáczais diákok vettek részt az eseményen, többen érkeztek a közeli ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumból és az Eötvös József Gimnáziumból is. Mészáros Bence József, az iskola egyik diákja azt mondta, hogy a virrasztás alatt ismerkedni fognak egymással, társasjátékoznak, és hajnalban lesz forró tea is, a szervezők pedig kézmelegítőket fognak kiosztani. Erre szükség is lesz a hideg idő miatt, ő direkt három nadrágot vett fel, hogy ne fázzon meg éjszaka.

Halász Nikolett / Telex
Halász Nikolett / Telex

Reggel nyolckor kezdődne az oktatás, de a virrasztás kilencig tart, hiszen 150-200 diák jelezte, hogy nem fognak bemenni az első órára.

Legutóbb szeptember elején volt hasonló megmozdulás, akkor a Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola előtti járda telt meg kockás ingekkel, pokrócokkal, meleg kávéval és transzparenssekkel. Mészáros Bence azt mondta: ez a megmozdulás motiválta őket is.

„Nem tudtuk azt nézni, hogy míg ők cselekszenek, mi nem csinálunk semmit, miközben számunkra is ugyanolyan fontos, hogy kiálljunk a tanárainkért”.

Szerinte ha ez az akció olyan sikeresen fog végződni, ahogyan elkezdődött, akkor nem hagyják annyiban, és lesz még a jövőben is hasonló demonstráció.

Egy hatodikos fiú a szüleivel érkezett a virrasztásra

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola előtt este kilenckor kezdődött a virrasztás. Fél tízre már 80-an voltak az iskola előtt, gitároztak, énekeltek. Székely Léna, radnótis diák szerint körülbelül 25-en ott is fognak aludni, annak ellenére, hogy többeknek a szüleik azt tanácsolták, ezt ne vállalják be a hideg miatt, mert meg fognak fázni. Náluk is reggel kilencig tart a virrasztás, ő is arra számít, hogy nagyon sokan nem mennek be hétfőn az első órára.

Székely Léna azt mondta, hogy eredetileg több gimnázium elé terveztek hasonló akciót, de volt, ahol ezt nem támogatta a vezetés. Az ő iskolájuk ugyanakkor azt is lehetővé tette, hogy a lépcsőket is használják, pedig eredetileg csak a közterületre kaptak engedélyt.

Többen is kifejezték a szolidaritásukat velük. Egy tanár hozott nekik szívecskés csokit, más éjjelre ígért meleg teát. Székely Léna azt mondta: a járókelők érdeklődnek, megkérdezik tőlük, mi zajlik itt. Egy hajléktalan is megállt, ő azt hitte, bezárt a kollégium, azért vannak ennyien az utcán.

Szerinte máshol is lesz a jövőben virrasztás, így ebből egy hosszú távú akciósorozat lehet.

„Ezzel megmutatjuk a tanároknak, hogy fontosak nekünk”.

Halász Nikolett / Telex
Halász Nikolett / Telex

Mikor ott voltunk, több szülővel is találkoztunk, akik gyerekeiket hozták be autóval az iskolához. A legtöbben csak elkísérték őket, de feltűnt a tömegben egy sokkal fiatalabb fiú is, akinek a szülei vele maradtak. Gárdonyi Gergely szeptemberben kezdte a hatodik osztályt a Radnótiban. Azt mondta, már ötödikben látta, hogy a tanárok hogyan tiltakoznak, és szerinte megérdemlik a támogatást. Nem sokat gondolkodott azon, hogy ő is részt vesz a vasárnapi akción, miközben az évfolyamából senkiről nem tud, aki eljött volna.

„Nekem ez így is jó, a jelenléttel is elég már támogatni”.

Ki szeretné pihenni magát hétfőre, úgyhogy csak fél órát marad a szüleivel, akiket egyébként könnyen meggyőzött, hogy elkísérjék. Az édesanyja szerint a korosztályából azért nem jöttek többen, mert nagyon fiatalok még, de ők egyből támogatták Gergely ötletét.

Gárdonyi Gergely szerint az osztálytársai közül lenne, aki meglepődne, hogy itt van. Hétfőn biztosan el fogja mondani nekik.

„Szerintem nagyon fontos, hogy ez volt, tudjanak róla, halljanak róla, mert valakinek el se mondják.”

A pedagógusok is folytatják a tiltakozást

A diákok mellett a pedagógusok is folytatják a szeptember elsejétől megkezdett tiltakozást. A pedagógus-szakszervezetek az egységesebb, fenntarthatóbb tiltakozás miatt jövő héttől gördülő sztrájkot javasolnak. Ez azt jelenti, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés. A Tanítanék Mozgalom eddig heti egy nap polgári engedetlenséget javasolt, de a szervezet egyik tanára, Tollner József lapunknak azt mondta: jövő héttől ők is ezt a menetrendet fogják követni.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Ezért nemrég levélben fenyegették meg a tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón tévedésnek nevezte, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Szerinte a tiltakozásnak számos alkotmányos formája van, de a törvénysértést nem lehet elfogadni. A kormány célja, hogy gyorsabban és nagyobb mértékben tudják emelni a pedagógusok bérét. Ehhez azonban szerinte arra van szükség, hogy megegyezzenek az Európai Unióval, és „a baloldali politikusok ezt ne gátolják”.

A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amik betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!