Szegeden is szolidaritást vállaltak tanárok a megfenyegetett kollégáikkal

2022. szeptember 15. – 11:18

frissítve

Szegeden is szolidaritást vállaltak tanárok a megfenyegetett kollégáikkal
A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium elé álltak ki tanárok fekete ruhában csütörtökön, így vállalva szolidaritást megfenyegetett kollégáikkal – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium elé álltak ki tanárok fekete ruhában, így vállalva szolidaritást a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével és az összes megfenyegetett tanárral.

Ezen a héten nagyon sok tantestület, köztük az ország egyik legjobb gimnáziumának számító Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 48 tanára is szolidaritást vállalt a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesével, akit felmentettek pozíciójából, mert részt vett a munkabeszüntetésben. Ez ugyanúgy múlt hét pénteken történt, amikor minden munkabeszüntetésben részt vevő pedagógust kirúgással fenyegettek a tankerületek. Azóta sorra jelentik be tantestületek, hogy ők is kiállnak megfenyegetett kollégáik és Dezsőfi György, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese mellett.

Tudósítónk szerint csütörtökön 10:40-kor körülbelül 20 tanár állt ki a szegedi Radnóti Gimnázium elé, és az egyik pedagógus felolvasta a nyilatkozatukat. Ebben azt kérik a kormánytól és a tankerületektől, hogy normalizálják a párbeszédet a tanárokkal, és tegyenek lépéseket a köznevelés és a köznevelésben jelenlévők helyzetének javításáért. Levelüket úgy zárják:

„Alapelvünk: az emberség és a minőség”.

Diákok, szülők nem csatlakoztak hozzájuk, a nagy szünetben mentek ki a tanárok az intézmény elé, utána pedig vissza is mentek tanítani.

A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Szombaton a pedagógus-szakszervezetek közös közleményt adtak ki arról, hogy megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését, majd hétfőn javaslatot is tettek annak rendjére.

A Herman Ottó igazgatóhelyettesét felmentő tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!