Felmentették a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert részt vett a polgári engedetlenségben

2022. szeptember 9. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg. A tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit, az igazgatóhelyettesnek pedig kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésében.

Dezsőfi György lapunknak azt mondta: a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amiben az szerepelt, hogy hétfőtől visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását. Indoklás azonban nem volt a levélben, csak annyi, hogy azt három munkanapon belül írásban kérheti. Ezt Dezsőfi már meg is tette.

A tankerület igazgatója szóban azt mondta neki:

a felmentésének az az oka, hogy élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi szerint ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne. Azért is lepte meg a döntés, mert az előző félévben is csatlakozott a polgári engedetlenséghez, akkor meg is kérdezte erről az iskola igazgatóját, aki azt mondta: mindenkinek egyéni döntése, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben.

Tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel. Ennek ellenére az iskolában szeretne maradni mint matematika–fizika tanár, mert szeretik a gyerekek, kollégái. Azt mondta, mindenkit váratlanul ért a döntés, és most emiatt több dolgot újra kell tervezni az iskolában.

Pilz Olivér, a gimnázium tanára a Telexnek azt mondta:

petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, és jogi segítségért is fordulnak.

Elmesélte, hogy kijöttek a tankerülettől, összehívták azokat, akik részt vettek a polgári engedetlenségben, és mindenkinek kiosztottak egy levelet. Ez volt az a levél, amiben a tankerület kirúgással fenyegeti a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat. Emellett felszólítja őket, hogy tartózkodjanak a hasonló magatartástól a jövőben. Ezt a tankerületek azzal indokolták, hogy a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

Telefonon kerestük az iskola fenntartóját, a Miskolci Tankerületi Központot, ahol azt mondták, kérdéseinket írásban küldjük el. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés 16:10: László István, tankerületi igazgató válaszolt a kérdéseinkre. Válaszában azt írja: a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének vezetői megbízását a Szervezeti és Működési Szabályzatban biztosított munkáltatói jogkörében, az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján eljárva vonta vissza.

„A hatályos törvények szerint a ”polgári engedetlenség„ nem definiált fogalom, az a munkavégzés jogellenes megtagadásának minősülő magatartás, amely veszélyezteti a tanulók érdekeit és egy igazgatóhelyettesnek kiemelt felelőssége van az iskola jogszerű működésének biztosítása tekintetében”.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. Ezen a héten több iskolából csatlakoztak tanárok a munkabeszüntetéshez.

Korábban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Frissítés 18:30: A Hermann Ottó Gimnázium tantestületének tagjai szolidaritási nyilatkozatot írtak alá, és jelezték, hogy a felmentés napján, 12-én hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között feketeruhás élőlánccal veszik körül az iskola épületének tömbjét. Ezzel jelzik az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát és így állnak ki Dezsőfi György mellett. A tantestület létszáma kevés ahhoz, hogy a kb. 800 m kerületű tömböt körülfogja, reménykednek benne, hogy mégis elegen lesznek a véleményük kinyilvánításához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!