Az izraeli főrabbival találkozott Orbán Viktor

2022. szeptember 8. – 17:08

frissítve

Az izraeli főrabbival találkozott Orbán Viktor
Orbán Viktor és David Lau, Izrael askenázi főrabbija tárgyal a Karmelita teraszán 2022. szeptember 8-án – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a Karmelitában fogadta David Laut, Izrael askenázi főrabbiját, akivel a zsidó közösségek támogatásáról, Magyarország és Izrael kapcsolatáról valamint az orosz-ukrán háborúról tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

A megbeszélésen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is. Havasi szerint David Lau köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a támogatásért, amelyet Magyarország és a világ zsidó közösségeinek megerősítéséhez nyújt, és azt is megköszönte, hogy Magyarország menedéket és ellátást biztosít az Ukrajnából elmenekült zsidóknak. Orbán Viktor és David Lau a beszámoló szerint örömmel nyugtázta Izrael Állam és Magyarország szoros, stratégiai szövetségét, míg az orosz-ukrán háború kapcsán az azonnali tűzszünet és a béke megteremtésének fontosságáról beszéltek.

Az nem derült ki a hivatalos beszámolóból, hogy szóba került-e Orbán tusványosi beszéde, amely egyik részlete komoly felháborodást váltott ki Európában, és több zsidó szervezet is felszólalt ellene. „Van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. (...) a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (...) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – fogalmazott a miniszterelnök. „Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok” – mondta pár nappal később Bécsben Orbán, és arról beszélt, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemben a magyar kormány különösen élen jár, zéró tolerancia van itthon érvényben.

Frölich Róbert országos főrabbi megüzente Orbán Viktornak, hogy csak egyetlen faj él a földön, a Homo sapiens sapiens, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazishisz) szerint Orbán „szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett”.

„Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen” – állt szervezet közleményében.

Korábban Köves Slomó egy interjúban arról beszélt, hogy a zsidóság, mint ethosz szerinte átlagon felül érdekli Orbán Viktort, és a miniszterelnök „sokkal többet tud erről a közösségről és kultúráról, mint azt elsőre gondolnánk”. Az Emih vezető rabbija óriási eredménynek nevezte, hogy „lassan hazánk az egyetlen hely Európában, ahol nem kell mindennapos túlélési stratégia, ha zsidóként akarsz élni”. Ebben szerinte nagy szerepe van a kormányzat mostani politikájának és a zsidó közösségekkel való aktív együttműködésnek.

Orbán Viktor utoljára 2019 novemberében fogadta David Lautot a Karmelitában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!