Elkezdődött az Elk*rtuk-per, Kálomista Gábor dokumentumfilmet forgat róla

2022. szeptember 2. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken elkezdődött Hann Endre és Kálomista Gábor pere, írja a 444.

A Medián közvélemény-kutató céget vezető Hann márciusban perelte be jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt a film kormányközeli producerét. A tavaly ősszel bemutatott produkció a Fidesz egyik kampányeszköze is lett, és ami a bírósági per szempontjából is fontos: fikciós, tehát kitalációra épülő filmről van szó papíron.

Viszont a film bemutatója után kormányközeli megmondóemberek és a film alkotói is úgy kommunikáltak róla, hogy a benne szereplő jelenetek és karakterek tényleg megfeleltethetőek a valóságos személyeknek.

Az Elk*rtuk egyik főszereplője Endre névre hallgat, és egy befolyásos közvélemény-kutató céget vezet – egyértelmű, hogy a készítők Hannról mintázták a karaktert. A producerek ezt nem is tagadták.

Kálomistáék a Medián vezetőjét úgy mutatták be, mint aki a háttérben folyamatosan egyeztetett kormányzati politikusokkal a 2006. őszi események előtt, tudatosan manipulálta hamis felmérésekkel a közvéleményt, és újságírók megfigyeltetésében is közreműködött.

A törvényszéki tárgyaláson csütörtökön egy filmes stáb is megjelent. A TV Com Kft. – aminek ügyvezetője Kálomista Márton, a producer fia – arra kérte a bírót, hogy felvételt készíthessen az eseményről, de ehhez a bíró nem járult hozzá. A tárgyalás után Kálomista a 444 kérdésére válaszolva elmondta, hogy dokumentumfilmet forgatnak a tárgyalássorozatról.

Hann szerint a következő valótlan információk szerepelnek a filmben:

  • Egy jelenetben Hann olyan közvélemény-kutatási eredményeket mutat be, amik szándékosan magasabbra mérték az MSZP–SZDSZ támogatottságát, és alacsonyabbra a Fideszét.
  • A második hamis állítás Hann szerint, hogy a 2006. őszi eseményeket megelőző időszakban rendszeresen részt vett magas rangú politikai döntések meghozásában, és állandó kapcsolatban állt Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterrel.
  • És az sem igaz szerinte, hogy részt vett olyan megbeszélésen a parlamentben, ahol Dobrev Klára eldöntötte, hogy 2006. október 23-án a rendőrök rá fogják tolni a radikális tüntetőket a Fidesz békés megemlékezőire az Astoriánál.

Kálomistáék védekezése arra épül, hogy fikciós filmről van szó, ami részben valós eseményekre épül ugyan, de tényállításokat nem lehet számonkérni rajta. Szerintük így a jó hírnév megsértése sem merülhet fel, és a per valójában a művészi szabadság és a véleménynyilvánítás szabadság korlátozásaként is értelmezhető.

Ahogy arról filmkritikánkban írtunk, Dobrev Klára és Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter mellett az akkori MSZP–SZDSZ-koalícióhoz közel álló társadalomtudós volt az igazi főgonosz a több százmillió forintos állami támogatással forgatott, mesterségesen felpumpált nézettséggel legitimált filmben. A Bokor Barna által alakított „Endre” a Nagy Manipulátor, aki a háttérből irányítja a kormány döntéseit, hamis kutatásokkal formálja a közvéleményt. A film alkotói nem is titkolták, hogy „Endre” Hann Endrét takarja, az azonosságot a film honlapján és a közvélemény-kutatónak elküldött meghívón is egyértelművé tették.

Hann ilyen súlyú szerepeltetése a propagandisztikus célokkal készült filmben érthetetlen, a 444 szerint az egyik magyarázat az lehet, hogy az Elk*rtuk készülése idején még Karácsony Gergely volt a fő esélyes a miniszterelnök-jelöltségre (a kormány őszi lejárató kampányának is ő volt a főszereplője), márpedig a főpolgármester a filmben is beazonosítható Medián közvélemény-kutató cégnél kezdte közéleti pályafutását. Karácsony az előválasztási vereséget követően valószínűleg egy újravágás során kikerült a történetből, de Hannt a narratíva teljes szétbarmolása nélkül már nem lehetett kivágni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!