Az LMP társelnökének megválasztott Ungár Péter egy Trónok harca-idézettel üzent a pártot temetőknek

2022. augusztus 27. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP kongresszusán megválasztotta az új, hét főből álló elnökségét, amely megbízás két évre szól - jelentette be egy rövid sajtótájékoztatón a párt.

Az LMP női társelnöknek újra Schmuck Erzsébetet választotta, a férfi társelnök pedig Ungár Péter lett, aki az LMP frakcióvezetője is egyben. Titkárnak Angyal Károly Tibort, az LMP eddigi pártigazgatóját választották. Elnökségi tag lett még: Szendefy Mária, Keresztes László Lóránt, Kreitler-Sas Máté és Tetlák Örs.

„Az LMP Magyarország zöld pártja, ebből pedig az következik, hogy a többi nem az” – jelentette ki Ungár Péter. Az újonnan választott társelnök szerint az nem zöld, aki a Ryanairre kivetett különadó ellen kampányol, és az sem, aki kiáll a szabadkereskedelmi egyezmények mellett. Ungár az LMP-t temetőknek egy, a Trónok harcából vett popkulturális mondat átfogalmazásával üzent:

„Ami meghalt, az újjáéled”

Schmuck Erzsébet elmondta, hogy azt tapasztalják, hogy az elmúlt hónapokban megnőtt a lakosság környezeti érzékenysége. „Azt gondoljuk és én is azt hiszem, hogy ebben szerepe van az LMP-nek”. Célnak azt tűzte ki, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a zöldpolitikát.

Bár már korábban is fontolgatta Ungár Péter, csak augusztus elején jelentette be nyilvánosan, hogy elindul az LMP társelnöki posztjáért a tisztújításon. „Én azt tudom ígérni, hogy ha az LMP-sek úgy döntenek, hogy engem megbíznak ezzel a feladattal, azért fogok dolgozni, hogy egy olyan párt legyünk, ami komolyan veszi a magyar embereket, nem teljesen értelmetlen, egy-bites lózungokat mondunk nekik, meg hogyha ránk szavaznak, akkor jön a tejjel-mézzel folyó Kánaán” – fogalmazott terveiről Ungár az ATV-ben.

Az előző tisztújítást két éve tartotta az LMP. Akkor Schmuck Erzsébetet és Kanász-Nagy-Mátét választották a párt két társelnökének.

Az áprilisi országgyűlési választás a többi ellenzéki párthoz hasonlóan az LMP-nek sem sikerült túl jól. Egyéni jelöltjeik közül egyedül Csárdi Antal tudott nyerni Budapest 1. választókerületében Böröcz László ellen. Bár a mérések esélyesnek mutatták, nem jött össze a siker Hohn Krisztinának Gödöllőn és környékén (Pest megye 6. választókerületében). A közös ellenzéki listáról Ungár Péter, Kanász-Nagy Máté és Keresztes László Lóránt jutott be a parlamentbe, így még csak négyen voltak.

Az ellenzéki listás tárgyalásokon ugyanakkor olyan megállapodást kötöttek, hogy a DK kvótájából kapnak plusz egy helyet, amennyiben az egyéni és listás mandátumokból nem jön össze a frakcióalakításhoz szükséges öt hely. Dobrev Klára mandátumát Bakos Bernadett kőbányai önkormányzati képviselő kapta meg, így meg tudott alakulni az LMP-frakció. A frakció vezetőjének Ungár Pétert választották, akivel a választás után pár héttel nagyinterjút is készítettünk. Ezt itt tudja elolvasni.

Az LMP-ről a választás óta leginkább a fakitermelés szabályait fellazító kormányrendelet elleni tiltakozás során lehetett hallani. Tüntetésükön többezer ember vett részt a Kossuth téren, és a párt több politikusa, így például Ungár és Schmuck is beszédet mondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!