Hiába az eső, jelentősen csak a Duna vízállása emelkedett

2022. augusztus 26. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten érkezett eső valamennyit javított az aszályon, de nem mindenhol – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak. Országosan területi átlagban nem hullott jelentős csapadék, de arra elég volt, hogy csökkenjenek a szezonális öntözési igények, így például már a vízhiány elleni védekezés sem igényel országos koordinációt, magyarázta Siklós Gabriella.

A Tisza és a Duna állapota nem azonos mértékben javult: a Tisza vízszintje alig változott, mert vízgyűjtő területein kevés eső esett, a Duna területén – Bajorországban és a Bécsi-medencében – sokkal több csapadék hullott, ezért a vízszint 1-1,5 méterrel is emelkedett.

„Eltűnt az Ínség-szikla, de ami sokkal fontosabb, hogy a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba most már gravitációsan be tud folyni a Duna vize, a szivattyús vízpótlás nem szükséges” – mondta Siklós Gabriella.

A Balaton és a Velencei-tó esetében nincs jelentős változás; a Velencei-tó vízszintje a csapadékos napok után mindössze 1-2 centiméterrel emelkedett, míg a Balatoné nem változott. A vízminőség mindkét tó esetében rendben van, azaz az oldott oxigén mérésénél semmilyen határértéktől való eltérést nem tapasztaltak.

A következő napokban további javulás nem várható, mert a várható 30-32 fokos meleg mellett csak elszórtan várhatóak záporok és zivatarok.

A Telex aszállyal foglalkozó sorozatában látványos képeken mutatta be, hogyan tűnt el a víz a folyóinkból és a tavainkból. De foglalkoztunk a vízgazdálkodás problémáival, az egyre sűrűbb erdőtüzekkel, az elapadó kutakkal, a mezőgazdaság helyzetével, a Balatonnal és azzal is, hogy az egész helyzetet mi magunk idéztük elő, és ennek a kezdete a 19. századi nagy folyószabályozás volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!