Hollik szerint „beindul az életösztön”, ha kilátásban van a magas rezsi veszélye

2022. augusztus 26. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rezsiről, inflációról, választásról vitázott péntek délután Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranzit fesztiválon.

Ezen a rendezvényen politikusok vitáznak vagy tartanak előadásokat. A Telex személyesen is részt akart venni az eseményen, meg is próbáltunk regisztrálni rá, de azt a választ kaptuk, hogy „rendezvényünk a médiapartnereinken keresztül sajtónyilvános”. Ez például azt jelenti, hogy a Hír Tv-n lehet értesülni arról, mi hangzott el ott, a kormánypárti és ellenzéki „garázsvitákat” azonban a fesztivál Facebook-oldalán élőben közvetítik.

A Hollik-Jámbor vita témája az „Erősödik vagy gyengül – Vita a magyar eredményekről” volt, de ahogy Rétvári Bence államtitkár és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vitájában is, úgy itt is az áprilisi országgyűlési választásokkal kezdődött a beszélgetés.

Jámbor azt mondta, valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy neki nem tetszik a választási eredmény, de azt gondolja tisztességesnek, hogy elfogadja a kétharmados Fidesz-KDNP-eredményt. A moderátor, Kárász Róbert rögtön gyurcsányos kérdéssel indított, és Jámbort akarta különféle Gyurcsány-idézetekre reagáltatni, de Jámbor szerint nem ezért jöttek ide. Hollik szerint a választási eredmény az emberek véleményét tükrözi az elmúlt négy-tizenkét évről, ezeket az éveket pedig Hollik „nemzeti, szuverenista, keresztény-demokrata szemszögből” nézi.

Az országgyűlési választásokkal egy napon tartott, „gyerekvédelminek” nevezett népszavazást is felhozta Kárász, mire Jámbor úgy reagált: minden kérdés, amit feltesz, „a Fidesz tematikájához kapcsolódik”. A párbeszédes képviselő azt mondta, ő károsnak tartja, hogy a szexuális felvilágosítást ki akarják tiltani az iskolákból, de egyébként nem ért egyet azzal, hogy tizennyolc év alatti gyerekek nemátalakító műtéten essenek át, de nem is tud erre példát hozni Magyarországról.

Hollik erre úgy reagált, örül, hogy valamiben egyetértenek. Szerinte csak fel kell menni a Netflixre vagy az HBO Maxra, és láthatjuk, hogy a gyereknek szánt műsorok között is van olyan, hogy melegséget ábrázolnak benne 18-as karika nélkül, és ő nem tartja helyénvalónak, hogy ezek a streamingszolgáltatók érzékenyítsenek.

Jámbor szerint egyébként lehet azt mondani, hogy soha ennyien nem szavaztak népszavazáson, ami végül érvénytelen lett, de ne feledjük el, hogy a referendum egy napon volt az országgyűlési választásokkal, és „itt durva mozgósítás volt”.

Hollik is hamarabb lekapcsolja a lámpát

Szóba került az is, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. Az Európai Bizottság július 22-én adott egy utolsó hónapot Magyarországnak arra, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel a Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetésből járó forrásokat, írja az Euractiv. Hollik ehhez most elismételte a kormány narratíváját, miszerint ez a pénz nem könyöradomány, hanem ez jár Magyarországnak, a magyar állam pedig küzd a korrupció ellen. Jámbor ehhez hozzátette, „nagyon-nagyon kéne”, hogy ez a pénz minél előbb megjöjjön.

Hosszasan beszéltek a rezsiről és az inflációról is. Hollik fel is tette a kérdést Jámbornak: „Mi más okozná az inflációt, ha nem a háború és az elhibázott szankciók? Semmilyen más értelmes oka ennek nincs”, csak ezek, mondta. Jámbor szerint könnyű azt mondani, hogy mindennek a háború az oka, de régóta tart már a világgazdasági válság, nem a háború kitörése óta. Ráadásul azt se lehet mondani, hogy az uniós szankciók okoznak Amerikában inflációt, hiába állítja azt a kormány, hogy itthon a „brüsszeli szankciók” okozzák a válságot. Jámbor ezután visszakérdezett: ha csak a háború az infláció oka, akkor miért vezette be a kormány fél évvel annak kitörése előtt az élelmiszer-árstopot? Válasz nem érkezett.

Jámbor ezután felemlegette Orbán Viktort, aki nemrég arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy aki az átlag felett fogyaszt, az csökkentse a fogyasztását, vagy keressen többet? Hollik erre úgy reagált, „ilyenkor az életösztön beindul”, ő maga is azt fogja csinálni, hogy kevesebbet fogyaszt, hamarabb lekapcsol dolgokat. Szerinte a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája jó, és „egyetlen rezsicsökkentett forintot sem fog elveszíteni senki”, a feltöltőkártyások sem, de amikor Gyurcsány Ferenc volt kormányon, akkor ő csak adót emelt. Jámbor erre úgy reagált: csak meg kell nézni, a magyar fizetések euróban mennyire számítanak versenyképesnek.

Jámbor András a vita végén egyébként felhívta Hollik figyelmét arra, hogy ő huszonhárom éves volt 2010-ben, így nem állja meg a helyét, amikor Hollik őt Gyurcsánnyal összekötve emlegeti azzal, hogy „amikor ti kormányoztatok”. Hollik szerint azonban ezt Jámbornak el kell viselnie, mert ő Gyurcsány szövetségese.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől