Márki-Zay: Miniszterelnökként nem mertem volna meglépni a rezsicsökkentés-csökkentést

2022. augusztus 26. – 15:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rezsicsökkentés-csökkentést „őszintén szólva, én nem mertem volna meglépni, ha én lettem volna miniszterelnök, mert azt gondolom, fellázadtak volna az emberek” – mondta Márki-Zay Péter Rétvári Bence államtitkárnak egy péntek délutáni vitán az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranzit fesztiválon.

Ez egyébként nem egy fesztiváljellegű esemény, inkább politikusok vitázgatnak rajta vagy tartanak előadásokat. A Telex személyesen is részt akart venni az eseményen, meg is próbáltunk regisztrálni rá, de azt a választ kaptuk, „rendezvényünk a médiapartnereinken keresztül sajtónyilvános”. Ez például azt jelenti, hogy a Hír Tv-n lehet értesülni arról, mi hangzott el ott, a kormánypárti és ellenzéki „garázsvitákat” azonban a fesztivál Facebook-oldalán élőben közvetítik.

A kampány balról és jobbról

Rétvárinak és Márki-Zaynak hivatalosan a ciklus elejét kellett volna értékelnie egy órában, ehelyett az első percekben az áprilisi országgyűlési választásokról és a kampányról kérdezték az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjét. Ő erre úgy reagált: úgy tudta, a ciklusról kéne vitázniuk, majd arról kezdett el beszélni, hogy Orbán Viktor rezsicsökkentést ígért, és most meg eltörölte. Rétvári ezt kikérte magának, mert szerinte „ma is minden magyar családot véd a rezsicsökkentés”. A hódmezővásárhelyi polgármester azt is mondta, hétből öt gyereke még velük él egy háztartásban, így aztán több százezerrel meg fog nőni most a rezsiszámlájuk.

Rétvári a választást egyébként úgy látja, hogy a „baloldal” levetkőzte minden erkölcsi gátlását, mert például összefogott a Jobbikkal, „nem a magyar érdekeket nézte”, és ez aztán meg is látszik a választási eredményen. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter pedig úgy látja, hogy a Fidesznek többletforrásai voltak, és hazugságkampányt tolt végig (benne például azzal, hogy az ellenzék magyar katonákat küldene a háborúba). Erre a közönség soraiból nagy elégedetlenkedést kapott, mire ő azt kérte, az alapvető tiszteletet adják meg neki. Rétvári erre úgy reagált, az internet korában érthetetlen azt mondani, hogy a Fidesz végighazudta a választást, mert mindenki tud minden infót ellenőrizni több forrásból.

Rétvári ezután feltette a kérdést: „lesz még hatpárti lista, lesz még ezeknek a pártoknak a listáján?”. Márki-Zay erre azt válaszolta: „fogalmam sincs, a jövőbe nem látok”. Elkerülhetetlen volt, hogy Gyurcsány Ferenc neve is felmerüljön a vitán: Márki-Zay elmondása szerint egyébként ő maga is azt kérte a DK elnökétől, hogy maradjon háttérben a választási kampányban.

Forrás: Tranzit Facebook
Forrás: Tranzit Facebook

Szóba került a választással egy időben tartott népszavazás, amit a Fidesz „gyermekvédelminek” nevezett. Erről Márki-Zay azt mondta: a referendum „aberrált” volt, ő maga érvénytelenül töltötte ki a szavazólapot. Erre Rétvári úgy replikázott, hogy nem a Fidesz van szellemi mélyponton, mert az ellenzék biztatta arra az embereket, hogy érvénytelenül töltsék ki vagy rajzoljanak vulgáris dolgokat a népszavazási papírokra. Márki-Zay ezt tagadta, és hozzátette: a szavazás érvénytelen lett, annak semmilyen következménye nem lett.

Nem tudtak megegyezni a számokban

A vita maradék részében gyorsan csapongtak a témák között: szóba került a háború, a benzinárstop, a tanárfizetések, de a kivándorló magyarok is.

A háborús témában Márki-Zay azt mondta, Orbán az egyetlen, aki magyar katonát küldött a frontra: Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, aki titokban tett hivatalos látogatást Ukrajnában. Rétvári szerint Márki-Zay nagyon kiforgatja ezt a látogatást, hiszen Ruszin nem harcolni ment, de amúgy sem biztos, hogy ennek a látogatásnak részleteiről a nyilvánosság előtt kéne beszélni. Márki-Zay ezután arról kérdezte Rétvárit, szerinte mitől lesz vége a háborúnak, mire Rétvári úgy válaszolt: „ha a szuperhatalmak hajlandók a béke irányába lépni”. Márki-Zay szerint egyébként háborús inflációról beszélni hazugság, mert már a kitörése előtt is elszálltak az energiaárak.

A moderátor arról kérdezte Márki-Zayt, ha ő lenne a miniszterelnök, küldene-e magyar fegyvereket Ukrajnának, mire ő azt mondta: Orbán Viktor egy uniós tagállam vezetőjeként megszavazta, hogy az unió fegyverekkel segítse Ukrajnát, de konkrétabban erre a kérdésre nem felelt.

A tanárfizetésekről is szó esett. Márki-Zay szerint a tanárok fizetését nem lehet az uniós pénzek érkezéséhez kötni, Rétvári erre azt mondta, a baloldal csökkentette a tanárok fizetését akkor, amikor Bajnai Gordon elvette a 13. havi fizetésüket. Márki-Zay belátta, hogy Bajnai valóban ezt csinálta, de amúgy szerinte erről és az ehhez hasonló kérdésekről a baloldalt kell kérdezni, nem őt, mert ő jobboldali.

A benzinárstopról pedig azt mondta Márki-Zay: az „ostoba, pártállami intézkedés”, és amikor befagyasztják az árakat, az mindenféle piaci torzuláshoz vezet majd.

A vita egy későbbi pontján azon nem tudtak megegyezni, hány magyar vándorolt ki az országból: Márki-Zay szerint egymillió, Rétvári szerint az Eurostat hivatalos adatai szerint nyolcszázezer ember. Márki-Zay aztán azt mondta, ő is csak kerekített, de ne ragadjanak le a számoknál. Rétvári szerint ha ő így mondana számokat a parlamentben, „a saját pártomban is számon kértek volna”, az ellenzék meg szétszedné őket, tényadatoknál nem lehet csak így bemondani számokat.

Márki-Zay azzal fejezte be a beszélgetést, hogy egy okos, Európa-értékű, jobboldali, keresztény pártra van szüksége ennek az országnak, aminek a felépítésében ő maga „nagyon szívesen részt vesz”, de addig is reméli, hogy a Fidesz minél sikeresebben fogja vezetni az országot. Rétvári pedig azt szeretné, hogy a háborúnak minél hamarabb legyen vége, mert ez most Magyarország legfőbb érdeke, és azt is, hogy itthon mindenki azt érezze: ha többet dolgozik, előrébb jut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!