Orbán Viktor: Az október lesz a vízválasztó

2022. július 29. – 08:29

frissítve

Orbán Viktor: Az október lesz a vízválasztó
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban beszélt a hazai energiaellátásról, az uniós szankciók hatásáról, a recesszióról, az aszály következményeiről és az élelmiszer-ellátásról. Összefoglaló.

Lesz közös uniós gázspórolás és gázbeszerzés?

Orbán Viktor az EU gázspórolási terveiről azt mondta, a magyar ember úgy gondolkodik, hogy leginkább magára számíthat. Függetlenül attól, hogy mi történik az orosz–ukrán fronton, és függetlenül attól, hogy mit „ókumlálnak ki” Brüsszelben, nekünk magunknak kell rendeznünk a sorsunkat energiaügyben. A szankciók nem működnek, ismételte meg, pedig a jelek szerint igenis súlyos hatással vannak Oroszországra. Új stratégiára van szükség, és a kormányfő szerint október lesz a vízválasztó. Akkor kiderül, hogy Európa belesodródik-e egy háborús gazdaságba, a háborús infláció tartós lesz-e, az energiaárak magasabbak lesznek-e, és teljesen más logika szerint alakul újra az európai gazdaság.


Lesz elég gázunk?

Orbán szerint Szijjártó Péter évek óta „adja a füstjeleket” és veri a dobot, de az utóbbi években már jó pár ország felé kialakítottuk a gázösszeköttetést, ezért biztonságban vagyunk. Alkudozunk az oroszokkal, hogy adjanak még gázt, ezt az üzletet nyáron nyélbe tudjuk majd ütni, hacsak a németek nem „einstandolják” majd ezt a közös uniós energiaelosztási elképzelések alapján, ha náluk elfogyna a gáz. Segíteni kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról, ahol erre van lehetőség, mondta a kormányfő. Újraindítjuk a Mátrai Erőművet, betiltották a tűzifakivitelt, vizsgálják, hogy újra tudják-e nyitni a barnakőszén bányáinkat.

Leszünk lokális kivétel a globális recesszióban?

Nem úgy fogunk viselkedni, mint a 2008-2009-es gazdasági világválság alatt hivatalban lévő kormány, amelyek széttárták a kezüket, és azt mondták: nem tudnak mit tenni, visszaesés van. Orbán azt mondta: mi harcolni fogunk a recesszió, a gazdasági visszaesés ellen, harcolni fogunk a munkahelyekért, harcolni azért, hogy a rezsi ne vigye el teljesen a választók teljes fizetését. Aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a piaci árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek”. Létrehoztak egy gazdasági növekedési kabinetet, ami két évvel meghosszabbította a lakásáfa 25 százalékról 5 százalékra csökkentését, hogy ne álljanak le az építkezések. Ehhez hasonló intézkedéseket terveznek.

Lesz elegendő élelmiszer?

Súlyos aszály van, a búzából 25 százalékos a terméskiesés, a kukorica az Alföldön gyakorlatilag megsemmisült, a napraforgóval is bajok lesznek. Magyarország azonban élelmiszerből annyit termel, hogy annak jelentős része exportra megy. Körülbelül 20 millió ember élelmezéséről tudunk gondoskodni. Felmérték a helyzetet és megállapították, hogy Magyarország élelmiszerrel való ellátása nincs veszélyben. Intézkedéseket tesznek a gazdák megsegítésére, egy tucatnyi ilyen lépésről tárgyalnak.

Tudósításunk percről percre itt olvashatja>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!