64-re nőtt az igazolt majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

2022. augusztus 26. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két embernél igazolt majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az augusztus 15-től 21-ig tartó időszakban, ezzel 64-re nőtt a magyarországi esetek száma – írja az MTI.

Az NNK pénteki közlése szerint a 22 és a 31 éves férfi általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez – tették hozzá.

Az NNK korábban azt közölte, hogy a betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes.

Az Egészségégügyi Világszervezet (WHO) júliusban globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlős esetszámok világszerte tapasztalható megugrása miatt. Korábban a WHO vezetője azt javasolta a kockázati csoportba tartozó férfiaknak, hogy ha lehet, csökkentsék a szexpartnereik számát. A mostani hullám során a legtöbb majomhimlő-fertőzöttet az Egyesült Államokban regisztrálták, ott közel 17 ezren kapták el a fertőzést. Spanyolországban meghaladja a hatezret az igazolt fertőzöttek száma.

Magyarországra augusztus közepén érkezett 2560 adag majomhimlő elleni vakcina, ami 1280 ember oltására elég. Az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell beadni. A korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozók részére ajánlják fel.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!