Vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlős esetszámok megugrása miatt

2022. július 23. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlős esetszámok világszerte tapasztalható megugrása miatt, írja a BBC.

Ez a besorolás a WHO által kiadható legmagasabb fokú riasztás. A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Gebrejeszusz szerint 75 országból már több mint 16 ezer esetet jelentettek. Mint mondta,

eddig öten haltak meg a betegségben.

A WHO szerint a majomhimlő kockázata minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol a kockázatot magasnak értékeljük – tette hozzá.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, hogy mennyire veszélyes.

Az Egészségégügyi Világszervezet (WHO) június közepén jelentette be, azt tervezi, hogy átnevezi a majomhimlőt, hogy csökkentse a vírust körülvevő megbélyegzést és rasszizmust, mivel már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, a nyugati országokban viszont továbbra is azzal a régióval azonosítják.

Kövess minket Facebookon is!