Két majomhimlős beteget azonosítottak Londonban

2022. május 14. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két majomhimlős esetet jelentett az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága Londonban, egyiküket a fertőző betegek osztályán kezelik, másikukat pedig izolálták – írja a Guardian.

A pár egy háztartásban él és nem állnak kapcsolatban a korábban már megerősített, szintén majomhimlővel fertőzött beteggel. A korábbi esetet május 7-én azonosították, a férfi nigériai utazása után lett beteg, vélhetően ott kapta el fertőzést. A páros esetében még vizsgálják, hogy vajon hol fertőződhettek meg. Jelenleg a kontaktkutatás zajlik, a diagnosztizált betegekkel közeli kapcsolatban állókat figyelmeztetik, és egészségügyi tanácsokkal látják el.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartoznak a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók és a kimerültség is. Bizonyos esetben kiütések is kialakulhatnak, azonban a betegek jellemzően 2-4 héten belül teljesen felépülnek.

A lakosságot érintő általános kockázat továbbra is alacsony: majomhimlő nem terjed könnyen emberek között, szoros, személyes érintkezésre van szükség az elkapásához.

A majomhimlőt először egy kutatás keretében fedezték fel majomok körében 1958-ban – innen ered a neve is. Az első emberre átterjedt majomhimlőt 1970-ben azonosították Kongóban, a fertőzések többsége azóta is itt, illetve Afrikában fordul elő. Afrikán kívül ritkán azonosítják, az esetek többségében nemzetközi utazás során hurcolják be, illetve importált állatok útján fordul elő más országokban. A vírust afrikai rágcsálók és a főemlősök (például a majmok) hordozzák és megfertőzhetik az embereket is – áll a CDC, az amerikai járványügyi hivatal tájékoztatójában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!