MTA-tagok szerint Palkovics László méltatlanná vált a tudomány eszményéhez

2022. augusztus 24. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport, a Stádium 28 Kör felháborodottan tiltakozik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátása miatt.

Nyilatkozatukban azt írják: „Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárás-jelentéseiért kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték). Örömmel nyugtázzuk, hogy nem tartunk itt. Leváltották és elbocsátották azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, félreérthetetlen és tagadhatatlan ok-okozati összefüggésben a Szolgálat augusztus 20-i előrejelzésével. Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak, valószínűek lehetnek.

Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez.”

A Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium hétfőn közölte, hogy azonnali hatállyal felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét. Az OMSZ másnap közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy szervezetük politikai nyomásgyakorlás alatt áll.

Az ügy előzménye, hogy múlt szombaton elmaradt az ünnepi tűzijáték, a kormánymédia pedig rögtön meg is találta a felelőst: az Országos Meteorológiai Szolgálatot. Szerintük az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs reggel még azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. Aztán az OMSZ még délelőtt is felhőszakadásokra, zivatarokra figyelmeztetett a posztjaiban, de közben hozzátették azt is, hogy a csapadékos idő

„a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

Az augusztus 20-i ünnepsorozatot felügyelő operatív törzs mindezek alapján úgy látta jónak, hogy a biztonság érdekében lefújja az esti tűzijátékot, és átteszi a következő szombatra, augusztus 27-re. Az eső viszont elmaradt, amire – ha nem is azonnal – reagálva sorban jelentek meg a „súlyosan tévedett, alaposan elmérte az OMSZ” témájú cikkek a kormánymédiában.

Kedden aztán rendkívüli kormányinfót tartottak, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy Palkovics nem a tűzijáték miatt menesztette az OMSZ vezetőit, mint fogalmazott: „az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban”. Gulyás azt mondta, a menesztésre a tűzijátékkal kapcsolatos téves előrejelzés nélkül is sor került volna, ugyanis szerinte más problémák is voltak az OMSZ vezetésével.

Szerinte korábban is látszódtak különféle kompetenciahiányok az OMSZ-vezetőknél, a korábbi előrejelzések pontossága is „hagyott maga után kívánnivalókat”, de konkrét eseteket Gulyás nem említett. Azt viszont hozzátette, hogy azzal a kormány is egyetért, hogy a tévedés lehetősége benne van a tudomány munkájában.

Horváth Gulya a Telexnek adott interjúban azt mondta: a keddi kormányszóvivői tájékoztatóból értesült arról, hogy korábban is fennálló állítólagos „kompetenciahiányok” miatt menesztették őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!