2010 óta negyedszer hagyta ki Orbán Viktor augusztus 20-át

2022. augusztus 23. – 15:55

frissítve

2010 óta negyedszer hagyta ki Orbán Viktor augusztus 20-át
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Még ezen a héten is szabadságon van Orbán Viktor, a keddi kormányülést így a miniszterelnök helyettese, Semjén Zsolt tartotta – derült ki a délutáni kormányinfón, amit percről percre közvetítettünk. Gulyás Gergely a Telex kérdésére azt nem árulta el, hogy hol nyaral Orbán, de azt megerősítette, hogy a kormányfő jövő héten már ismét munkába áll.

A miniszterelnök több mint két hete szabadságon van, és a pihenést még a legnagyobb állami ünnep, augusztus 20. kedvéért sem szakította meg. Nem volt ott a katonai tisztavatáson reggel, és az ünnepi szentmisére is egyedül ment el felesége, Lévai Anikó.

Gulyás a Telex kérdésére arról beszélt, hogy évek óta van egy megállapodás a közjogi méltóságok között. Eszerint az augusztus 20-i állami ünnepségen a köztársasági elnök mond beszédet, illetve ő az, aki a legfontosabb eseményeken részt vesz. A miniszterelnök most is ehhez tartotta magát – tette hozzá Gulyás.

Az elmúlt években ugyanakkor Orbán rendre aktív szerepet vállalt az állami ünnepségeken.

Tavaly például állami kitüntetéseket adott át Áder Jánossal és Kövér Lászlóval, de arról is megosztott egy fotót a Facebook-oldalán, hogy ünnepi kenyeret szelt.

Két évvel ezelőtt még ünnepi beszédet tartott augusztus 20-án a Kossuth téren az Összetartozás emlékhelyének elhalasztott átadásán, és itt hirdette meg Magyarország nemzeti politikájának hét törvényét. Hét évvel korábban Székesfehérváron a Városház téren mondott beszédet a kihelyezett kormányülés után.

2010 óta szinte minden évben együtt adta át az állami kitüntetéseket az épp aktuális köztársasági elnökkel és a házelnökkel, de az ünnepi szentmisén is rendre feltűnt a feleségével. Az idei ünnep előtt csak kétszer, 2017-ben és 2018-ban hagyta ki teljesen augusztus 20-át, 2016-ban pedig Rio de Janeiróban volt ugyan az olimpián, ám a Magyar Házban azért tartott egy előadást.

Idén minden feladat Novák Katalinra hárult. A köztársasági elnök reggel részt vett a katonai tisztavatáson, majd Székesfehérváron mondott beszédet, délután pedig a szentmisére ment a Szent István Bazilikába. Idén a miniszterelnök és a házelnök nélkül adta át a Magyar Szent István-rendet Miklósa Erika operaénekesnek és Rofusz Ferenc rajzfilmrendezőnek.

Baráti beszélgetés a horvát elnökkel

Mindeközben Orbán Viktort egy nappal az állami ünnep előtt még Horvátországban fotózták le. A horvát 24sata cikke szerint a miniszterelnök Zoran Milanović horvát államfővel vacsorázott péntek este egy étteremben Pakleni-szigetek egyikén, Hvar városától nem mesze. A lap olvasója több fotót is készített a két vezető politikusról, az öltözékük alapján hivatalos tárgyalásnak aligha tekinthető a találkozó.

Zoran Milanović és Orbán Viktor – Fotó: 24sata
Zoran Milanović és Orbán Viktor – Fotó: 24sata

A Telex kérdésére Gulyás Gergely is elismerte, hogy valóban nem volt hivatalos tárgyalás a két vezető között. Egy vacsora volt, ahol megfogalmazása szerint „aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”. A miniszter azt is hozzátette, hogy nem véletlenül találkoztak az étteremben, nem csak úgy összefutottak.

Orbán nyilvánosan legutóbb augusztus 4-én jelent meg, az amerikai jobboldali Conservative Political Action Conference (CPAC) dallasi rendezvényén mondott beszédet.

A konferencia után szabadságra ment a kormányfő, és feleségével Horvátországba utazott. Ez úgy derült ki, hogy előbb Brač szigetén, a Gajeta tavernában fotózták le augusztus 5-én színes, páfrányleveles ingben, majd Boris Vrkić újságíró osztotta meg, hogy ő segítette ki Orbánékat a tengeren, mert elromlott alattuk a motorcsónak. A horvát újságíró beszámolója szerint ő vitte ki a miniszterelnököt, a feleségét és a testőrét a partra, és a csónakban egy közös fotót is készített Orbánnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!