Jövő áprilisig nem vonják le a költségvetési támogatásból Iványiék tartozását

2022. augusztus 19. – 14:08

Jövő áprilisig nem vonják le a költségvetési támogatásból Iványiék tartozását
Iványi Gábor a 2022 februári NAV akció idején – Fotó: Németh Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú hírlevelet tett közzé a Magyar Evangélikus Testvériség (MET) honlapján Iványi Gábor lelkész, amelyben összegezte a szervezet idei tevékenységeit és a kormánnyal folytatott, hosszúra nyúlt csatározásuk részleteit is.

A hírlevél végén a lelkész idézte Pintér Sándor a szervezetnek küldött levelét is, amiben a belügyminiszter azt írja,

2023. április 30-áig felfüggesztik a MET, valamint az általa fenntartott – önálló jogi személyiséggel rendelkező – intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonását.

Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, 2021 februárjában a szervezet egyes intézményeire összesen 246,13 millió forintos bírságot szabott ki a NAV.

2022 február végén nagy port kavart, amikor a NAV kivonult Iványiék Dankó utcai székhelyéhez, ahol házkutatást tartottak. Mint kiderült, a NAV azzal vádolja Iványi Gáborékat, hogy 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után: „A szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította.”

A MET vezetője évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat, a februári házkutatást pedig politikai akciónak nevezte a lelkész.

Legújabb hírlevelében azt írja:

„Hangsúlyozzuk, hogy mindenkinek meg kell fizetnie az adót, a hatalmon lévőknek azonban nem szabad a közfeladatot ellátóktól elvenni az intézmény fenntartásához jogosan várt forrásokat. Amikor legutóbb a BM oktatási államtitkárságán Maruzsa Zoltánt ez ügyben türelemre kértük, levelében azt írta, hogy az állami költségvetés biztosította összeg az alap, amit ”a… tandíj szedésére jogosult intézmény esetében a tandíj és a köznevelési intézmény más saját bevétele egészíthet ki.„ Magyarul, szedjünk a mélyszegénységben élő, úgyis nélkülöző és egyébként általunk többféleképpen támogatott családoktól tandíjat, mert az állam amúgy (Maruzsa Zoltán korábban elhíresült megjegyzése szerint) nem megtérülő befektetésnek tekinti az ő iskoláztatásukat.”

A MET nemrég Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hogy haladékot kapjanak a köztartozásaik befizetésére. Pintér az alábbi választ küldte a szervezetnek:

„Kérelmét a rendelkezésre álló információk alapján a Minisztérium megvizsgálta. Annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által biztosított szociális szolgáltatások, ellátások ne kerüljenek veszélybe, Dr. Pintér Sándor miniszter úr engedélyezte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, valamint az általa fenntartott – önálló jogi személyiséggel rendelkező – intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonásának felfüggesztését 2023. április 30-áig, melyről a Magyar Államkincstár felé 2022. augusztus 4-én nyilatkoztunk.”

Orbán Viktor és Iványi Gábor tízéves küzdelmét ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!