Menekülés a drága tankolásoktól: megéri átíratni az autót?

2022. augusztus 6. – 10:08

Menekülés a drága tankolásoktól: megéri átíratni az autót?
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs egyszerű menekülőút azon autósok számára, akik a múlt szombati változást követően többé nem vásárolhatnak gázolajat vagy benzint literenként 480 forintos hatósági áron. Az ügyben szokatlan időpontban tartott Kormányinfó hatására sokan mérlegelik, érdemes-e cégtulajdonban lévő autójuk üzembentartóját magánszemélyre változtatni, hogy az ársapka végleges eltörléséig ne kelljen literenként 700 forintos piaci áron tankolniuk. Az összesen 800 ezer érintett közt több tízezren lehetnek, akik a dráguló tankolások és cégautóadó közelmúltbeli duplázódása miatt egyszerűen magántulajdonba adnák vállalkozásuk járművét. Mivel mindkét esetben sok részletre kell odafigyelni a megfelelő döntéshez, összeszedtük a legfontosabb szempontokat.

Soha nem látott helyzetek részesévé válik, aki most betér egy magyarországi benzinkútra. A kútoszlopokon egyre több töltőpisztolyra kerül készlethiányra figyelmeztető tábla, cikkünk írása előtt például nem lehetett kapni az OMV MaxxMotion 95 elnevezésű prémium benzint az M1-es, és M7-es autópályák közös kivezető szakaszának elején lévő kúton, ahol egyébként a nem korlátozott áron kínált 100-as prémium benzin is kifogyott éppen.

Máshol a gázolaj eladása akadozik, így bárki a bőrén érezheti, amit felváltva jósol egy ideje a Független Benzinkutak Szövetsége, Hernádi Zsolt a Mol vezérigazgatója és más szakértők: ha a kormány nem törli el hamarosan az egész Európában ritka, bár nem példátlan üzemanyagár-korlátozásokat, abból ellátási gondok származhatnak.

Egyelőre egy fél lépést látunk az árkorlátozás megszüntetése felé, hiszen a múlt szombati Kormányinfón bejelentették: aznap déltől csak a magánszemélyek által üzemeltetett gépjárművekbe lehet literenként 480 forintért tankolni. Azóta a kutakon olykor hosszabb ideig kell várakozni a pénztárnál, mert a kasszásoknak már nem csupán azt kell ellenőrizniük, hogy magyar forgalmi engedély tartozik-e egy járműhöz, de azt is, hogy az okmány üzembentartó-rovatában valamely cég, állami szervezet, vagy egy magánszemély neve szerepel-e. Bár nem lehet pontosan tudni, hogy az árstop a lakosság számára valóban megmarad-e október eleje után, hirtelen 800 ezer cégautó-használó szembesült a 700 forintos árakkal, akik közül sokan most az üzembentartó-váltáson gondolkodnak.

Évi 20 ezer megtett kilométer mellett, literenként 480 forintos üzemanyagárral számolva a piaci árhoz képest körülbelül 360 ezer forinttal kerülhet kevesebbe az benzin vagy gázolaj azoknak, akik egy átlagos, száz 8 liter/100 kilométer fogyasztású tucatautót vezetnek. Meglehetősen optimista eshetőség, hogy 2023 nyarán egyáltalán létezni fog az árkorlátozás, de az egyszerűség kedvéért a fenti összeghez érdemes viszonyítani az üzembentartó-váltással járó teendőket, illetve költségeket.

Az egyik eredetiségvizsgálattal foglalkozó, így a tulajdonjog- és üzembentartó-változási ügyeket szintén jól ismerő budapesti vállalkozás, a Lepo 01 Kft. vezetője, Leposa Zsolt szerint egyelőre nincs roham az okmányirodákban. Cége ugyanakkor az utóbbi napokban 20-30%-kal több olyan ügyfelet fogadott, akik kifejezetten az árváltozások miatt kértek üzembentartó-cserét. Ilyen esetekben a forgalmi engedély cseréjére van szükség hatezer forintért, új kötelező biztosítást is kell kötni az autóra, ami az üzembentartó eddigi vezetői előéletétől, a bónusz-málusz besorolástól, és az autó műszaki paramétereitől függően évente 100-200 ezer forint körüli összeg lehet, de jó eséllyel emelkedik a díj a részleges átíratás után. Ezeken kívül az autó korától és motorteljesítményétől függően kilowattonként 300 vagy akár 850 forintos alap vagyonszerzési illeték negyedét, néhány tízezer forintot kell befizetnünk, kivéve például az elektromos esetét, amelyek illetékmentességet élveznek. A legtöbb esetben viszont már emiatt a százezer forint nagyságrendű kiadás miatt is elgondolkodtató, hogy érdemes-e elkezdeni az ügyintézést.

A cégautósok egy másik csoportja tulajdonosváltást is kér, például magántulajdonba venné az eddig a családi vállalkozása nevén lévő autót vagy autókat. Az érintettek kiszámolták, hogy az emelés után, az autó környezetvédelmi besorolásától függően havi minimum 14 ezer, erősebb autók esetében 40-60 ezer forint cégautóadó és a magasabb üzemanyagárak miatt megéri átíratni az autót. Tulajdonosváltás esetén a forgalmit és törzskönyvet is kell cseréltetni (12 ezer forint), illetve a motormérettől függően 17-20 ezer forintos eredetiségvizsgálat is kötelező, továbbá ilyenkor a fentebb említett vagyonszerzési illeték teljes összegét kell kifizetni, valamint új kötelező biztosítást kell kötni az autóra. A teljes átpapírozás 100 ezer forintba vagy többe kerülhet, ám ha sokat mennek az autóval, a cégautóadó-megtakarításával (és a gépjárműadó alacsonyabb összege miatt), valamint a most még 480 forintos literenként üzemanyagár előnyeivel megtérülhet a tulajdonosváltás.

A kötelező biztosítások mellett a fiatalabb cégautók jelentős részét érintő cascóbiztosítások kapcsán Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkuszcég egyik vezetője azt mondja, a biztosítok sokszor kedvezőbb díjakat adnak a magánszemélyeknek, mint a cégautóknak, illetve flottáknak. Amikor valaki az év közben, tehát nem a váltási időszakban szeretne szerződést bontani, azt érdekmúlással teheti meg, és magánszemélyként érvényesítheti meglévő bónuszbesorolását is, ha van.

Ruszin Zsolt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a fentiekkel kapcsolatban azt javasolja, hogy aki teheti, az első megoldást válassza, tehát változtassa magánszemélyre a cég tulajdonában lévő autó üzembentartóját. Ez esetben arra kell figyelni a továbbiakban, hogy az autót mindig az úgynevezett kiküldetési rendelvény birtokában használja az érintett. Ez a dokumentum tartalmazza az autó használatának célját, illetve időpontját, valamint a futásteljesítményt, amelyhez kilométerenként 15 forint futási költség tartozik, amelyről nem kell igazolást felmutatni amikor az autó vezetője elszámolja üzemanyagköltségét a tulajdonos céggel. Ruszin szerint ideje leszámolni a tévhittel, hogy minden ilyen költségelszámoláshoz áfás számlára van szükség, mert a valóságban a rendelvény szabályos használata mellett ez mellőzhető, ahogy a tankolásból származó blokkot sem kell megtartani.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy váratlan akadályokba ütközik, aki most akarja magántulajdonba adni az eddig cége tulajdonában lévő autóját. Miután Magyarországon az utóbbi években emelkedett a használt autók ára, a cégek belső köre nem tudja olcsóbban megvásárolni a vállalkozás tulajdonában lévő autót sem, mert ha egy ilyen jármű a piaci értéke alatt kerül ki a cégből, az adásvétel kapcsán egy idő után vizsgálatot indíthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és jelezheti, hogy be kell fizetni a különbözetet, illetve a büntetést. Az eljárás későbbi szakaszában pert is indíthat a NAV, amit Ruszin Zsolt szerint jó eséllyel meg is nyer a vállalkozással szemben, ha bebizonyosodik, hogy az autó eladási ára és piaci értéke közti összeg a tulajdonos vagy ügyvezető nettó bérévé vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!