42-re nőtt a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

2022. augusztus 4. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kilenc, 23–50 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel. A fertőzöttek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol minden esetben mintát vettek majomhimlő gyanúja miatt. Korábban 24 fertőzöttről adott tájékoztatást az NNK.

A fertőzöttek otthon tartózkodnak elkülönítve, a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él

– ismertették. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal), illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is, olvasható a közleményben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes.

Az Egészségégügyi Világszervezet (WHO) június közepén jelentette be, azt tervezi, hogy átnevezi a majomhimlőt, hogy csökkentse a vírust körülvevő megbélyegzést és rasszizmust, mivel már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, a nyugati országokban viszont továbbra is azzal a régióval azonosítják. A WHO nemrég globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlős esetszámok világszerte tapasztalható megugrása miatt. Korábban a WHO vezetője azt javasolta a kockázati csoportba tartozó férfiaknak, hogy ha lehet, csökkentsék a szexpartnereik számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!