Huszonnégyre emelkedett az igazolt majomhimlős betegek száma Magyarországon

2022. július 8. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb öt embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést Magyarországon az elmúlt héten, ezzel 24-re emelkedett az országban diagnosztizált betegek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25 és 53 év közötti férfiak, többségük Budapesten él. Mindannyian otthonukban, elkülönítve tartózkodnak. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot végez, ennek része a kontaktkutatás is.

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6–13 nap, de akár 5–21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal a bevezető tünetek után az arcon, a tenyéren és a talpon bőrkiütések jelennek meg.

Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes.

Az Egészségégügyi Világszervezet (WHO) június közepén jelentette be, azt tervezi, hogy átnevezi a majomhimlőt, hogy csökkentse a vírust körülvevő megbélyegzést és rasszizmust, mivel már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, a nyugati országokban viszont továbbra is azzal a régióval azonosítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!