A Momentum elnöke őszig kitartaná a tüntetéshullámot

2022. július 29. – 06:38

Másolás

Vágólapra másolva

Már Gelencsér Ferenc is benne van az ellenzéki pártvezetők „Elnökök” nevű Signal-csoportjában, ahonnan Gyurcsány Ferenc a választás után egy nappal kitette Márki-Zay Pétert. A Momentum május végén megválasztott elnökét Donáth Anna vette fel a csoportba, ahol Gelencsér szerint „meglepően alacsony hőfokon zajlanak a beszélgetések”.

A Magyar Hangnak adott interjúban arról beszélt, legutóbb ő írt oda üzenetet, azt kérte, hogy az ellenzéki frakciók támogassák a Momentum augusztusi, rendkívüli parlamenti ülését. Gelencsér szerint azonban nem nagyon reagáltak erre sem, és „ritkán van ott bármilyen megszólalás”.

A Momentum az elmúlt hetekben több tüntetést is szervezett a katatörvény ellen, és Gelencsér felkiáltására foglalták el a Margit hidat aznap, amikor a parlamentben elfogadták a javaslatot. Az ellenzéki pártok legfontosabb feladatának ebben a helyzetben ő azt tartja, hogy tárgyaljanak az érintettekkel, és segítsenek nekik. „A civilek érthető módon nehezen szervezik meg magukat, logisztikai nehézségeik vannak, nincsen hálózatuk, mi ebben tudunk segíteni. Viszont érezzük azt is, hogy van egyfajta politika- és politikus-ellenesség. Éppen ezért úgy szeretnénk képviselni őket, hogy semmiképp se telepedjünk rá az ügyükre. Ezért sincs helye pártlogóknak a demonstrációkon” – fogalmazott Gelencsér az interjúban.

Szerinte egy húszezer fős tömeget nem tudna már megállítani a rendőrség, és ha makacsul kitartanak a tüntetők, lesz eredménye. „Nem azt mondom, hogy legyen megint 2006, de ha húszezer fő kimenne, az kritikus méretű tömeg lenne. A taxisblokád idején három napig állt a város, és ezután változást értek el.”

„A feladatunk elérni, hogy őszig – amikor megérkeznek az első rezsiszámlák – kitartsanak a tüntetéshullámok. Nem vagyok próféta, de láttunk már október 23-án ebben az országban egy-két dolgot: ’56-ban és 2006-ban is”

– mondta a Momentum új elnöke, aki szerint a társadalmat olyan szinten a tűréshatárára tolták, hogy ő nagyobb összeget tenne arra, hogy október 23-án megmozdulnak az emberek.

„Én alapvetően egyáltalán nem vagyok radikális, nálam a radikalizmus abban merül ki, hogy hétvégén nem hosszú nadrágot viselek” – tette hozzá Gelencsér. Azonban mindig van egy pont szerinte, amikor az ember azt mondja, már nincs hova hátrálnia, mert mondjuk nem tudja fizetni a rezsiszámlát.

Az interjúban szóba került az is, hogy miről beszélgettek Orbán Viktorral a parlamentben, amikor megpróbálta átadni a katások petícióját a miniszterelnöknek, ám a KDNP szóvivője, Nacsa Lőrinc megakadályozta ebben.

„Megkérdeztem, nem akarja-e átvenni a nép követelését. Annyit mondott rá: ő csak rendes fehérváriakat ismer, én pedig nem vagyok az”

– idézte fel a székesfehérvári születésű képviselő, aki gyerekkorában együtt focizott Orbán Viktor unkaöccsével, míg az unokahúgával többször is volt barlangásztáborban.

Arról is beszélt Gelencsér, hogy a kormánypárti képviselők közül szívesen leülne Lázár Jánossal kávézni, hogy megkérdezze, szerinte jó irányba halad-e az ország. „Éppen az bosszant igazán, hogy ott van ő, Navracsics Tibor és Orbán Balázs, akik pontosan tisztában vannak azzal, hogy mi a társadalmi hatása annak, amit csinálnak. Az ő intellektuális felelősségük nagyobb, mert a többi kormánypárti képviselő csak beül, és nyomja a gombot” – fogalmazott a Momentum elnöke.

A teljes interjút a Magyar Hang pénteken megjelent számában lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!