Több ezren vonultak a Pride-on, néhány tucat ellentüntető várta csak őket útközben

2022. július 23. – 14:53

frissítve

Több ezren vonultak a Pride-on, néhány tucat ellentüntető várta csak őket útközben
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombaton tartották a 27. Budapest Pride-felvonulást.
  • Több ezren gyűltek össze a pesti rakparton, ahol délután háromkor elindult a menet. A tömeg a Parlament előtt is elvonult, a végállomás a Szabadság tér volt.
  • A Mi Hazánk mozgalom idén is lefoglalta az Andrássy utat és több budapesti közteret is a Pride felvonulás elől, rendezvényt viszont nem tartottak.
  • A Margit-szigetre viszont kiment két tucat ellentüntető, ők „mocskos buziztak” a Duna másik oldalán vonulóknak. A Margit hídra „Stop, LMBTQ Pedofília” molinót is kifeszítettek.
  • Több beszéd is volt, ezekben a gonosz népszavazásáról és melegrekordokról beszéltek, a kijevi Pride képviselője pedig sárga-kékbe öltözött, és arra kért mindenkit, segítsenek Ukrajnának a háborúban.
  • Egy ellentüntető a Szabadság térre is bejutott, őt a rendőrök kísérték ki.

Tusványoson. Semjén Zsolt szerint például a Pride olyan szürreális, mintha a szőke nőket kedvelők vonulnának fel, de Magyarországon ezt is lehet.

„Teljes támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait. Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak”

– így kezdődik az a közlemény, amit 42 ország nagykövetsége írt alá, és amit 11 ország kulturális intézete támogat. A teljes listát az Egyesült Államoktól Uruguayig itt tudja megtekinteni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mellettük Brüsszel városa 30 ezer euróval támogatta a Budapest Pride-ot a Forbidden Colours (Tiltott színek) nevű egyesületen keresztül.

A szombati a 27. Pride felvonulás Budapesten, az útvonal pedig a tervek szerint a következő:

  • a gyülekező a Dráva utca sarkán lesz;
  • majd a Carl Lutz és az Antall József rakparton halad végig a felvonulás;
  • ami az Országház mellett is elhalad majd;
  • mielőtt a Zoltán utcára fordulna;
  • és a Szabadság térre érne, ahol piknik, beszédek, civil falu és szabadtéri buli várja majd a felvonulókat.

A Mi Hazánk Mozgalom a tavalyi évhez hasonlóan idén is lefoglalta az Andrássy utat és több budapesti közteret is a Pride felvonulás elől, rendezvényük viszont nem lesz.

A tavalyi felvonuláson a szervezők szerint egyébként rekordsokan, összesen 35 ezren vonultak, a Telex erről készült videóját itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!