A Mi Hazánk lefoglalta az Andrássy utat a Pride felvonulás időpontjára

2022. április 25. – 15:23

A Mi Hazánk lefoglalta az Andrássy utat a Pride felvonulás időpontjára
Tavaly a Pride felvonulás ellentüntetőit kordonok mögött – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapest Pride július 23-ára meghirdetett felvonulása elől ismét lefoglalta az Andrássy utat és más közterületeket a Mi Hazánk Mozgalom – jelentette be hétfőn a párt sajtóközleményben. A felvonulás szervezői egyelőre nem reagáltak a melegellenes párt bejelentésére.

A Mi Hazánk a „normalitáspártiak összehangolt akciójaként” hivatkozik arra, hogy az idei Pride januárban bejelentett időpontjára több helyszínt is lefoglaltak a rendőrségnél, a BRFK pedig el is ismerte az elsőbbségüket. Ez szerintük azt jelenti, hogy a mihazánkosok által lefoglalt területeken nem vonulhat majd Magyarország legnagyobb LMBTQ-fesztiváljának zárófelvonulása.

Nem ez az első alkalom, hogy a Mi Hazánk a Pride kiszorításával próbálkozik, tavaly a Pride felvonulásának hagyományos útvonalát, az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér útvonalat direkt lefoglalta a rendőrségnél a Pride-menet elől. Ekkor a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd azt ígérte, hogy 2022-ben már a Pride betiltása lesz a „reális cél”. A melegellenes, jobboldali párt közleménye erről most azt írja:

„Az ún. Pride szervezői hálát adhatnak a Fidesz kétharmados győzelméért, mert így a felvonulásukat hatóságilag nem tiltják be: sajnos a Mi Hazánk az egyetlen párt, mely a homoszexuális propagandarendezvény megszüntetését követeli, hiszen mi a mára mindenféle szexuális devianciát népszerűsítő felvonulások ügyében se Gyurcsányék támogató, se Orbánék tűrő politikáját nem fogadjuk el: a tiltást szorgalmazzuk.”

A Mi Hazánk miatt tavaly új útvonalat választottak 26. Pride szervező, a felvonulás a Madách térről indult és az Astoria – Kálvin – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért tér – Döbrentei tér útvonalon jutott el a Tabánig. A szervezők szerint a 2022-es menethez több mint 30 ezer ember csatlakozott, így az útvonalmódosítás ellenére is „történelmi” sikerként értékelték a rendezvényt. A tömeg tavaly nyáron másodszor vonulhatott kordonok nélkül, és a Pride ellen tüntető mihazánkosokat (nagyjából 80 főt) szorították kordonok mögé.

A Telex videóját a tavalyi Pride felvonulásról itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!