A spórolás és a hagyományőrzés miatt szavazta meg a Mi Hazánk is az Alaptörvény módosítását

2022. július 19. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegyedik alkalommal módosították Alaptörvényt kedd délelőtt a parlamentben. 2024-től egy napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások, és átnevezték a megyéket vármegyének. A Fidesz-KDNP képviselői mellett Ritter Imre német nemzetiségi képviselő és a Mi Hazánk öt fős frakciója is igent nyomott a szavazásnál.

„Magyarország jelenlegi katasztrofális gazdasági helyzetében 9-10 milliárd forint megspórolása is fontos, ezért támogattuk, hogy egy napon rendezzék meg az EP- és az önkormányzati választást. A vármegye elnevezést is támogatjuk, mert a hagyományok őrzése a mai globalizálódó világban kiemelten fontos” – indokolták meg a döntést a Mi Hazánktól a Telex megkeresésére.

A Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és Párbeszéd képviselői nemet nyomtak, míg a DK képviselői nem vettek részt a szavazáson.

Nem támogatta az Országgyűlés Novák Előd két módosítási javaslatát. A Mi Hazánk képviselője azt szerette volna, hogy a polgármesterek és a képviselő-testületek mandátuma lerövidüljön, azaz csak 2024 tavaszáig, a választásig tartson. Toroczkai Lászlóék egyébként a vármegyék és a főispánok mellett a csendőrség intézményét is visszaállítanák.

Az Alaptörvény-módosítási javaslatról itt írtunk bővebben, itt pedig azt elemeztük, hogy miként adja fel a leckét a módosítás a hat ellenzéki pártnak, amelyek eddig úgy tervezték, hogy az EP-választáson külön, az önkormányzatin szövetségben indulnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!