Itt az újabb hőhullám: vízkorlátozás Nagykovácsin, vízosztás Budapesten

2022. július 19. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadfokú hőségriasztást jelentettek be, de a kánikula tovább fokozódhat. A vízkorlátozási hullám elérte Nagykovácsit is. Budapestet több ponton vízosztó lajtos kocsik járják; a BKK, a MÁV és a Volánbusz is vizet oszt az utasoknak az állomásokon.

„A rendkívül magas vízvételezés miatt a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében keddtől I. fokú vízkorlátozást rendelek el”

- közölte a település honlapján Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere. A vízfogyasztók kötelesek a takarékos ivóvízfelhasználásra, továbbá tilos vezetékes vízről a közparkok, házi kertek tömlős locsolása és mosása; az automata öntöző berendezések működtetése; a járdák, utak mosása; a gépjárművek tömlős mosása; a medencék töltése.

A vízkorlátozást a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kezdeményezte kedden az önkormányzatnál, mert az elmúlt időszak extrém mértékű vízfelhasználása a közüzemi hálózatban rövidesen nyomáscsökkenést, vízhiányt idézhet elő, vagy felléphet átmeneti vízhiány is. A fogyasztás szinten maradása esetén a település víztározó kapacitása rövid időn belül kiürülhet, onnantól csak szakaszos vízellátás lesz.

Azt a polgármester nem említi, hogy ellenőrzik a rendelet betartását, és megszegőit hogyan büntetik, de a vízkorlátozás bevezetésénél az önkormányzatok jelenlegi gyakorlata az, hogy csak figyelmeztetnek. Ha nem használ a figyelmeztetés, akkor a július eleji solymári vízkrízishez hasonló helyzet állhat elő. Akkor egyébként tucatnyi Budapest környéki településen vezettek be vízkorlátozást.

Július 5-én Gödöllőn, majd egy hétre rá Orfűn is be kellett tiltani a locsolást.

Tovább fokozódhat a hőség a következő napokban

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-vel. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az NNK és a katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Szökőkútban frissíti magát egy férfi a hőségben az egri Dobó téren a júniusi hőhullám idején – Fotó: Komka Péter / MTI
Szökőkútban frissíti magát egy férfi a hőségben az egri Dobó téren a júniusi hőhullám idején – Fotó: Komka Péter / MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a nappali felmelegedés tovább erősödik. Előrejelzésük szerint a hét második felében helyenként 40 Celius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután a Facebook-oldalán felhívta a figyelmet, hogy a Budapesti Közlekedési Központ szerdán és csütörtökön vizet oszt három forgalmas helyszínen, a Deák Ferenc téren, a Keleti pályaudvarnál és a Széll Kálmán téren, a Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a víztartállyal felszerelt kocsiját, amiről bárki tölthet magának vizet. A fürdők tovább tartanak nyitva, a fővárosi közterületfenntartó autói pedig folyamatosan locsolják az utakat.

Szerdától vizet osztanak a vasútállomásokon és a buszpályaudvarokon is. Ásványvizet biztosít utasainak a szerdától elrendelt hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!