Albérletet keresőknek érdemes már most energiatakarékos lakásokban gondolkodni

2022. július 19. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak kihirdetésével beindul a hazai albérletszezon, ami az Ingatlan.com legfrissebb elemzései szerint más lesz, mint a többi. Albérlet keresésénél ugyanis most minden eddiginél fontosabb lesz a közös költség és a rezsi kérdése.

Az Ingatlan.com elemzése szerint az albérleti díjak a csúcsidőszak előtt folyamatosan drágulnak, a KSH–Ingatlan.com lakbérindex szerint már tavasszal 23,4 százalékkal magasabbak voltak az átlagos bérleti díjak, mint 2020 tavaszán. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az emelkedés azzal magyarázható, hogy a kiadó lakások száma a felére csökkent, remélhetőleg azonban a következő hetekben helyreáll az egyensúly a kereslet és kínálat között, és amint a kínálat rendeződik, az árak is mérséklődhetnek.

A dráguló albérlet árak mellett az albérlőknek egyre nagyobb kihívást jelenthet fizetni a lakások rezsijét is, ezért érdemes lehet már idén az energiatakarékos lakások között is keresgélni. Balogh László szerint az idei albérletszezon slágerei az úgynevezett előfizetős mérőórák lehetnek, amelyek a gáz- és áramszolgáltatás esetében működnek. „A telepítés költsége kisebb, mint egyhavi bérleti díj, és velük elkerülhető a túlfogyasztás és a tartozás felhalmozása is. A víznél erre nincs lehetőség, mert utóbbi szolgáltatás igénybevétele alapjog” – tette hozzá.

Az elemzés arra is kitér, hogy Budapest mely kerületeiben vannak a legdrágább és legolcsóbb albérletek, illetve hogy más egyetemvárosokban milyen átlagos albérletárak vannak. Eszerint Budapesten július közepén az átlagos albérleti díja 195 ezer forint volt. A legdrágább városrész az V. kerület, ahol egyhavi lakbér 350 ezer forint is lehet. 300 ezer forint környékén kiadók a II. kerületi lakások is, a harmadik legmagasabb árkategóriájú lakások pedig az I. kerületben vannak, ahol az átlagos bérleti díj 240 ezer forint.

A legtöbb albérlet a XI. és a XIII. kerületben van, ezekben az átlagár 175 és 163 ezer forint között mozog. A legolcsóbb városrészek közé sorolható a X., a XVII., a XVIII., a XX., a XXI. és a XXIII. kerület, ahol 125–150 ezer forint az átlag. Az egyetemvárosok közül Debrecenre, Győrre és Veszprémre 150-150 ezer forintos átlagos bérleti díj volt jellemző július közepén. Miskolcon 95 ezer forint volt ugyanez. Szegeden 140 ezer forintért, Pécsen pedig 130 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat a tulajdonosok.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!