A Nézőpont Intézet szerint a katatüntetés nincs hatással a Fidesz támogatottságára

2022. július 19. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint az új katatörvénynek vagy a rezsicsökkentés-csökkentésnek nincs érdemi hatása a pártpreferenciákra, a Fidesz–KDNP támogatottsága jelenleg is 54 százalékos. A június végi felmérésükhöz képest ez csupán egy százalékpontos csökkenést jelent.

A beszámoló szerint a pártpreferencia-kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült július 11. és 13. között. A Nézőpont állítása szerint a mérés a 18 év feletti lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Az adataik szerint a megkérdezettek 54 százaléka a Fidesz–KDNP-re szavazna egy most vasárnapi országgyűlési választáson. A DK-t, a Jobbikot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a Mi Hazánkot és a Momentumot a megkérdezettek 5-5 százaléka választaná. Eszerint az MKKP erősödött az április 3-i választás óta, akkor ugyanis listán 3,27 százalékos eredményt értek el. A Jobbik támogatottsága elvileg 4 százalékos, míg az LMP, az MSZP és a Párbeszéd 1 százalékon áll a Nézőpont szerint.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

A felmérés talán legérdekesebb része, hogy valahonnan találtak 15 százaléknyi „egyéb baloldali szavazót”. Hogy kik ők pontosan, és milyen „egyéb baloldali” pártot támogatnak, az sajnos nem derül ki a beszámolóból. A megkérdezettek 4 százaléka nem tudja vagy pedig nem árulta el, hogy kire voksolna egy vasárnapi választáson.

Mindezekből a Nézőpont azt a konklúziót vonja le, hogy „az utóbbi napok néhány ezer fős fővárosi tüntetései nem a pártpreferenciák átalakulásának tünetei”.

Egyébként a Nézőpont volt az az intézet, amely nemrég megállapította, hogy Orbánnál csak a pápa békepártibb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!