Nézőpont: Fidesz–KDNP 55%, majd egy hatalmas szakadék után jön a DK és a Mi Hazánk

2022. június 28. – 07:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenzékváltó hangulatról számolt be a kormányközeli Nézőpont Intézet. Legfrissebb közvélemény-kutatásuk szerint egy most vasárnap tartott választáson a Fidesz–KDNP 55 százalékot szerezne, az ellenzéki pártok közül pedig csak a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk (6-6 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (5 százalék) jutna be a parlamentbe.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Fej fej mellett áll a Jobbik és a Momentum (4-4 százalék), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a szavazatok 1-1 százalékára számíthatna, írja a Nézőpont.

Az elemzés szerint „a magyar választók 12 százalékáról egyértelműen kiderül, hogy bár kritikusak a kormányfő munkájával szemben, mégsem tudnak olyan ellenzéki pártot megnevezni, amelyre leadnák szavazatukat. Vélelmezhető, hogy az ellenzéki szavazók közel egyharmada kiábrándult a baloldali pártokból, és ez igazolja az ellenzékváltó hangulat feltételezését”

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása június 20. és 22. között készült ezer fő telefonos megkérdezésével. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Ez történt a hétvégén

„Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen” – értékelte a vasárnapi időközi önkormányzati választás budapesti eredményeit Karácsony Gergely főpolgármester (aki egy mondat erejéig Szegedet is említette: „még Szegeden is fölényesen nyert a fideszes jelölt”).

Mint megírtuk, a 18 olyan önkormányzati időközi választásból, ahol pártjelölt is volt, 16-ban indult, és abból 12-ben nyert is a fideszes jelölt (és megtartották a keszthelyi polgármesteri pozíciót is, igaz, ott nem is volt más jelölt). A főváros négy kerületéből háromban, az V., VII. és VIII. kerületben is a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőjelöltje nyert, csak a IV. kerületben győzött ellenzéki induló.

Kövess minket Facebookon is!