Gurmai Zita Lázár Jánoshoz: Miniszter úr, figyel?

2022. július 18. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Club Aliga sorsáról, az ottani beruházásokról, a lakosság partról való kiszorulásáról kérdezte a beruházási és építési minisztert Gurmai Zita. (A Mászáros Lőrinc érdekeltségébe került Club Aligáról itt olvashatja tavalyi írásunkat.) Az MSZP-s politikus menet közben úgy érezte, Lázár János nem figyel eléggé, ezért megszakítva felszólalását rá is kérdezett: Miniszter úr, figyel?

„Szeretném megköszönni immár a sokadik kérdést a Balaton ügyében. A Balaton legfontosabb természeti értékünk egyike”, ahol a partvédelem legalább olyan fontos, mint a víz védelme – mondta Lázár.

Építési engedélyezési eljárás el sem kezdődött, a potenciális építtető semmilyen engedélyeztetést nem nyújtott be – mondta Lázár, aki szerint az általa vezetett Országos Tervtanács kiküszöböli a túlépítés és az ízléstelen építkezés veszélyét.

A Club Aliga – a rendszerváltás előtt egykori pártüdülő – területét 2007-ben egy izraeli hátterű cég vette meg, de építkezés nem történt, születtek viszont garanciák arra, hogy a part továbbra is szabadon elérhető lesz. 2018 nyarán aztán a Pro-Mot Kft. megvételéről döntött az Appeninn Nyrt. Az akkoriban a kormányfő veje, Tiborcz István és Orbán Viktor barátja, a közpénzekből finanszírozott tenderek révén milliárdossá lett Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő holding azóta Jellinek Dávid és a Bayer Construct tulajdonosa, az egyre befolyásosabb Balázs Attila tulajdonába került, bár ez aligha rontott a cég érdekérvényesítő képességén.

Gurmai megköszönte, hogy Lázár személyesen válaszolt és azt nem delegálta másnak, de a választ nem fogadta el, megjegyezve, hogy nem vele van vitája a kormánynak, hanem azokkal, akik joggal tartanak attól, hogy a külvilág elől ismét elzáródik a Club Aliga, így Balatonvilágos – amelynek része Balatonaliga – lényegében elveszíti hozzáférését a Balaton partjához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!