A rendvédelmisekhez hasonló béremelést kér a tanároknak a PDSZ

2022. július 17. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

A katonák és rendőrök fizetésemeléséhez hasonló mértékű béremelést követel a közoktatásban dolgozóknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – derül ki a Orbán Viktornak címzett nyílt levelükből. Július 15-én pénteken jelentették be, hogy jelentősen, akár 30-44 százalékkal emelik a katonák és a rendőrök fizetését szeptembertől, miután februárban fegyverpénz címen egyszer már megkapták hathavi bérüket.

A PDSZ levelében kiemeli, hogy bár a rendvédelmi dolgozók fizetésemelésére szerintük is szükség van, az utóbbi időben több más helyen is emelés történt, így:

A pedagógusok fizetése Magyarországon nagyon alacsony, ebben a cikkünkben még márciusban mutattuk be, milyen drámai mértékben szakadt el a többi szférától. A közoktatásban dolgozók január elején ennek ellenére is csak tíz százalékos béremelést kaptak.

Mostani levelében a PDSZ kiemeli, hogy a katatörvénnyel azok a „nyomorúságos illetményt” kapó pedagógusok is elveszítik kereseti lehetőségüket, akik eddig katásként másodállásban dolgoztak például könyvtárakban vagy művelődési házakban. A katatörvény átírása így újabb felmondási hullámhoz vezethet az amúgy is létszámhiánnyal küzdő ágazatban.

Ennek megfelelően azt kérik, hogy:

„A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek, a több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet!”

Nemrég az Európai Bizottság is megállapította, hogy lesújtóan alacsony fizetésért dolgoznak példátlanul sokat a magyar tanárok. Ebben a cikkünkben azt vettük végig, hogy alakította át az oktatás helyzetét a tankötelezettség 18-ról 16-ra való leszállítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!