Orbán Viktor 650 ezer forinttal megemelte a miniszterek fizetését

2022. július 15. – 15:11

frissítve

Orbán Viktor 650 ezer forinttal megemelte a miniszterek fizetését
Orbán Viktor – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda-MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Klub szerint a miniszterelnök egyedül döntött a 33 százalékos emelésről.

Orbán Viktor 33 százalékkal megemelte a miniszterek fizetését – írja az RTL Klub, az eddigi 1,9 millió forint helyett az új kormány hivatalba lépése óta már több mint 2,6 millió forintot keresnek.

A parlament júniusban elfogadott egy törvénymódosítást, ami nemcsak Orbán Viktor fizetését emelte meg, de egyedül az ő döntésére bízta, hogy mennyi fizetést ad a kormánya tagjainak és az államtitkároknak.

Az RTL többször kérte a kormányt, hogy adják ki a miniszterek fizetései adatait – eddig hiába. Gulyás Gergely a július 7-i kormányinfón az RTL Híradó kérdésére azt mondta, hogy két miniszter, Nagy Márton és Csák János havi ötmillió forintot kap a munkájáért, de „a többiek maradtak ott, ahol voltak”.

A kormány oldalára feltöltött dokumentumok szerint ez nem így van. Az előző kormányban az 5 millió forintot kereső Süli János és Mager Andrea kivételével havonta bruttó 1,979 millió forintot kaptak a miniszterek a munkájukért. Május 25-től viszont 2,633 millió forintra nőtt a fizetésük.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arra hivatkozott, hogy eddig is a miniszterelnök döntött a kormánytagok fizetéséről, és ő 2018 óta következetesen az előző évi átlagbér hatszorosában határozza meg azt.

A most meghatározott fizetés ennek megfelel, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly bruttó 438 814 forint volt az átlagkereset az országban. Az előző években azonban nem emelték a miniszterek fizetését. Utoljára 2019-ben változott, akkor 1 782 100 forintról nőtt 1 979 400 forintra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!