A gáz helyett csak áramot használók és a kistelepülésen élők helyzetét is vizsgálják az új rezsiszabályokhoz

2022. július 17. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még dolgoznak a szakemberek az új rezsivédelmi szabályok részletein, amit majd az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesít, és utána teszik közzé a rendeletet. Erről beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A kormány szerdán döntött arról, hogy átalakítják a rezsivédelem szabályait, és augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár majd, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni. A még „rezsivédett” árért járó átlagfogyasztást az áramnál évi 2523 kWh-ban (210 kWh/hó), a gáznál éves szinten 1729 köbméterben (144 köbméter/hó) határozzák meg.

Dömötör azt is mondta, az új rezsivédelmi szabályok kidolgozása során minden élethelyzetet, speciális életkörülményt igyekszik megvizsgálni az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs. A cél változatlanul az, hogy a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsák a magyar családoknak. A rezsicsökkentést Dömötör szerint úgy tudják fenntartani, ha azt az átlagfogyasztásig biztosítják. A részletszabályok az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd.

Külön foglalkoznak továbbá azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is

– mondta Dömötör Csaba.

„Európában egyedül a magyar kormány védi a magyar családokat” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a magyar kormánynak egyszerre kell gondoskodnia a családok védelméről és arról, hogy legyen elegendő gáz télre. Szerinte Brüsszelben be kell látni, hogy nagyon félremérték a helyzetet. Pár hete még gázszankciókkal fegyelmezték volna Oroszországot, most pedig elegendő készlet nélkül maradhat több uniós ország. Ilyen az, amikor a realitásokat nagy ívben elkerülő politika találkozik a keserű valósággal – tette hozzá Dömötör, aki szerint eljutottunk oda, hogy „a háború most Európának fáj a legjobban”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, amelyet egy hétpontos intézkedéscsomaggal terveznek kezelni. Az egyik pont arról szólt, hogy jelentősen átalakítják a közel egy évtizede politikai csodafegyvernek és emiatt szent tehénnek számító rezsicsökkentést, amely augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni.

A szerdai bejelentés óta mindenki arra vár, hogy a kormány kiadja a rezsicsökkentés átalakításának pontos részletszabályait, hiszen a változások sokakat – a kormány szerint a háztartások negyedét, más számítások szerint a felét – érintik, maga a bejelentés pedig több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. A részletes szabályozás hiányában pedig terjedni is kezdtek a megalapozatlan találgatások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!