Leköpte a rendőrautót, bevitték az őrsre, majd visszament a Margit hídra, és rátámadt a rendőrökre

2022. július 13. – 11:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros egyik legforgalmasabb közlekedési útvonalának órákra történő teljes megbénítása jelentett.” Ezzel indokolja a rendőrség, hogy miért oszlatta fel kedd este a katatörvény elleni tüntetést a Margit hídon.

A rendőrök 19 óra után felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a villamossíneket. Miután ezt nem teljesítették, a rendőrök elkezdték kiszorítani őket a sínekről. A villamosközlekedés 20 óra után állt helyre a hídon.

A rendőrség szerdán részletesen is beszámolt a keddi eseményekről és intézkedésekről.

Garázdaság miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki délelőtt leköpte az egyik rendőrautó szélvédőjét, majd nem volt hajlandó igazolni magát. Ugyanez a férfi később visszatért a Margit hídra, és este nyolc óra körül a rendőri felszólítás ellenére sem hagyta el a villamossíneket. Amikor a Készenléti Rendőrség tagjai megpróbálták a járdára vinni, a rendőrség közleménye szerint üvöltözve rájuk támadt:

az egyik rendőrt kétszer fejen rúgta, egy másiknak az egyenruháját rángatta, és őt is megpróbálta megrúgni.

Közben belekapaszkodott a rendőr derékszíján a póttárat tartó tokba, majd a kieső tárat felvette és arrébb dobta. A rendőrök lefogták, megbilincselték a férfit, majd előállították a II. Kerületi Rendőrkapitányságra, és hivatalos személy elleni erőszak miatt tettek feljelentést.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ugyancsak büntetőeljárást kezdeményeztek egy bódultnak tűnő nő ellen, akinek pozitív lett a kábítószer-gyorstesztje. Szabálysértés miatt indul eljárás egy férfi ellen, aki a villamos ütközőjén utazott, egy másik ellen pedig azért, mert a többszöri rendőri felszólítást követően is tovább akadályozta villamosforgalmat.

Mentőt kellett hívni egy állapotos nőhöz a Margit hídon, mert nem volt hajlandó elhagyni a síneket, majd rosszullétre panaszkodott. A közlemény szerint a rendőrök ezenkívül 12 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, mert a Teréz körúton két forgalmi sávot elfoglalva, a közlekedőket akadályozva kerékpároztak, valamint 10 fővel szemben alkalmaztak bírságot, vagy éltek feljelentéssel tilos jelzés figyelmen kívül hagyása miatt.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A hétfőn benyújtott, majd egy nappal később meg is szavazott törvényjavaslat ellen tiltakozók kedd délelőtt tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth térre. A téren legalább ezren gyűltek össze, a tömeg innen később a Margit híd irányába vonult, és nem sokkal 11 óra után lezárták a Margit hidat. Mindeközben a tüntetők egy másik csoportja az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.

Az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek. A kormány ezzel gyakorlatilag megszüntetné a katát. Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket pedig itt követtük élőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!