Mindenhol helyreállt a vízszolgáltatás, de marad a vízkorlátozás

2022. július 3. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Arról már korábban beszámoltunk, hogy újra van víz Pilisszentlászlón, azóta a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatást adott ki, amely szerint a teljes szolgáltatási területükön, minden háztartásban folyik a víz a csapokból -írja az MTI. A hőség miatt ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések.

A hőségben már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Telex megkeresésére a DMRV pénteken közölte, hogy „a vízellátást biztosító rendszer teljes kapacitással működik, azonban a Pilisi-medence egyes településein vízhiány alakult ki. Ezért a DMRV Zrt. vízkorlátozást rendelt el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosít.”

A vízkorlátozással érintett települések: Solymár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka.

Solymáron mind a négy víztározóban van víz, a telítettségi szint megfelelő – írta ki Menczer Tamás vasárnap a hivatalos Facebook-oldalára. A fideszes országgyűlési képviselő korábban azt közölte, hogy a települést ellátó négy víztározó közül egynél szivárgást észleltek. A solymári önkormányzat szerdán rendelt el vízkorlátozást Solymár magasabban fekvő részén, de a helyi lakók szerint már hétfőn is alig volt víz a település érintett részén. A helyzetről csütörtökön helyszíni riportban számoltunk be, ezt itt olvashatják el újra, majd folyamatosan követtük az eseményeket, és pénteken is ott voltunk, hogy beszámoljunk a vízkrízis második napjáról.

Solymáron jelenleg II. fokú vízkorlátozás van érvényben, így 10 m3/nap átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodószervezetnek minősülő felhasználóknak a napi fogyasztási igényüket 10%-kal kell csökkenteniük. A vízkorlátozás időtartama alatt tilos:

  • minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén;
  • az automata öntöző berendezések működtetése;
  • a járdák, utak mosása;
  • gépjárművek tömlős mosása;
  • medencék töltése.

Menczer szerint most már Solymár minden részére jut víz, ugyanakkor Pilisszentlászló polgármesteréhez és a DMVR közleményéhez hasonlóan Menczer is azt kéri, hogy Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka lakosai a vizet csak a legszükségesebbekre használják, hogy a vízkészlet kitartson amíg az idő nem enyhül.

Mindeközben ismét fokozódik a kánikula, várhatóan kedden érkezik egy enyhülést hozó hidegfront. Az országos tisztifőorvos július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg a múlt hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!