Követhetetlen lesz, hogy mennyit tud félretenni Orbán Viktor a jövőben

Legfontosabb

2022. június 22. – 14:13

frissítve

Követhetetlen lesz, hogy mennyit tud félretenni Orbán Viktor a jövőben
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni” – indokolta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebookon a kedd este benyújtott törvénymódosítási javaslatát.

Ha megszavazzák a módosítást, magyar országgyűlési képviselőknek is az Európai Parlament szabályai szerint kell vagyonnyilatkozatot tenniük a jövőben. Így nyilatkozniuk kell például a képviselői megbízatást megelőző három évben végzett tevékenységükről, és azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik. Újdonság lesz a mostani rendszerhez képest, hogy a képviselőknek nyilatkoznia kell a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságukról és tisztségükről is.

„Ez egy visszalépés lesz az eddigi, korántsem rózsás állapothoz képest, mert egy sor dologról nem kell nyilatkozatot tenniük a képviselőknek” – mondta a javaslatról Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a Telexnek.

A képviselőknek nem kell beszámolniuk az ingatlanjaikról, autóikról és egyéb ingóságaikról, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem.

Így a javaslat elfogadása esetén a jövőben nem fogjuk tudni nyomon követni Lázár János földvásárlásait, Rogán Antal folyamatosan terebélyesedő megtakarításait, vagy hogy Szijjártó Péter visszafizeti-e valaha szüleitől kapott kölcsönt. De azt sem fogjuk megtudni, hogy Orbán Viktornak sikerül-e félretennie a múlt héten megszavazott fizetésemelés után, családtagjai vagyoni helyzetét pedig még a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság tagjai sem ismerhetik meg. Az uniós szabályozás szerint ugyanis a képviselők hozzátartozóinak nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

A kormánypárt által javasolt európai parlamenti és német uniós szabályozás szerint ugyanis a képviselők hozzátartozóinak nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Abban továbbra sem lesz változás, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltését lényegében lehetetlen büntetni.

A politikai kontextusban kell nézni a javaslatot Martin József Péter szerint. Ügyes trükknek és csapdának tartja a kormány részéről, mert úgy hivatkozik az uniós gyakorlatra, hogy közben ez mégiscsak visszalépés a korábbi rendszerhez képest. Továbbra sem lesz semmi következménye, ha valaki téves adatokat ír be a dokumentumba, miközben a bevallandó jövedelmek köre egyértelműen szűkül. „Sajnos azt kizárhatjuk, hogy a szakpolitikai jobbítás vezérelné a NER döntéshozóit, inkább ismét a hatalompolitikai pávatánc újabb epizódját látjuk” – tette hozzá Martin.

Érdekesség, hogy eddig a Fideszhez közeli médiában bírálták az uniós vagyonnyilatkozati rendszert. A kormányközeli V4 Agency áprilisi cikkében a korrupció melegágyaként írta le Brüsszelt a vagyonnyilatkozati rendszer miatt, mert szerintük az európai adófizetők nem tudják végigkövetni, hogy „a brüsszelitáknak hogyan változott a vagyoni helyzete a megbízatása alatt”.

Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek itthon évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra, hogy a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát, eddig nem nyúltak az Orbán által Európa legszigorúbbnak nevezett vagyonnyilatkozati rendszerhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!