A Fidesz bevezetné az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét

2022. június 22. – 07:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is. Sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni” – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon.

A magyar vagyonnyilatkozati rendszer a jelenlegi formájában lényegében értelmetlen, hiszen a képviselők/kormányzati szereplők azt vallanak be, amit akarnak. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta hiába hívják fel minden egyes alkalommal a figyelmet arra: a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának átláthatóságát, hiszen a képviselők bármikor átírhatják vagyonukat rokonaik nevére, és ezt bizony a nyilvánosság, azaz a hivatalos fizetést adó magyar társadalom nem tudja ellenőrizni. Arról, hogy milyen egyéb problémák vannak a magyar vagyonnyilatkozati rendszerrel, itt írtunk részletesen.

Kocsis azt írta, hogy a „a Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták.”

A módosítás érdekében Kocsis Máté és Simicskó István múlt éjjel javaslatot nyújtott be, amely részletesen itt olvasható. Erről Kocsis azt írta, hogy a mostani javaslat az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, de még idén megalkotják a szabályokat a többi érintettre, így pl. polgármesterekre és önkormányzati képviselőkre is.

A Fidesz frakcióvezetőjének egyébként termékeny napja volt kedden. Egy másik, nagy visszhangot kiváltó javaslattal is előrukkolt, eszerint „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” vármegyékre nevezné át a megyéket. Varga Mihály is benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyben többek közt az szerepel, hogy főispánokká neveznék át a kormánymegbízottakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!